004369911060985

A Tohoku Egyetemen egy szimuláció segítségével kimutatták, hogy 2531-re csupán a Sato családnév marad meg a szigetországban, ha a jelenlegi szabályozáson nem változtat a kormány. 2023 óta ugyanis a Sato vált a legnépszerűbb és leggyakoribb névvé Japánban, és mivel a házasságok esetében a feleség felveszi a férj vezetéknevét, még inkább terjed.

Sato családnév: hogyan számították ki és miért fontos az eredmény?

Japán jelenlegi lakosságszáma kb. 123 millió, ebből másfél százalékukat Satónak hívják. A tavalyi és tavalyelőtti adatokat összevetve kiszámolták, hogy a név növekedési üteme 1,0083 százalék. Így – ha csak a házasság utáni névválasztás törvényén közben nem módosítanak – a 2500-as évekre csak a Sato marad.

A kutatás nem titkolt szándéka volt egy olyan jövőképet felvázolni az eleve rohamosan csökkenő népességszámú Japánban, amelyben még az identitás is veszélybe kerülhet. A családnév és általánosságban a nevek Japánban fontos szereppel bírnak, és hisznek benne, hogy a nevek szimbolikája és jelentése az adott személy egész életére kihat. Ha pedig egyetlen családnév marad fent, az számos beláthatatlan következménnyel járhat.

Emellett azt a szabályozást is szeretnék megváltoztatni, hogy a feleségnek kötelező felvennie a férje nevét. Ebben a tekintetben Japán szigorú: a nők nem választhatnak házasságkötés utáni nevet szabadon. 

Nagyobb problémát jelez előre azonban egy másik számítás, amely a népességszámot vette górcső alá. E szerint ugyanis 500 év múlva csupán 281.866 főt hívnak majd Satónak – ennyi lesz Japán lélekszáma. Későbbre pedig még riasztóbbak az előrejelzések: 22 főt vizionálnak a 3310 évre.

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/06/japan-szato-vezeteknev-gyakorisag-tarsadalom-torvenymodositas/

https://www.japantimes.co.jp/news/2024/04/01/japan/society/sato-surname-name-rule/

Kiemelt kép: pinterest