004369911060985

Macska kávézó, macska szentély, szerencse hozó macskákkal tele pakolt boltok. Macskák napja (február 22.), macska sziget, macska állomás főnök, a világ leghíresebb macskája Hello Kitty és persze ne feledkezzünk meg Miyazaki Hayao  macska buszáról sem!

Japán macskák iránti imádata szerintem mindenkinek feltűnt. Ez nem ujdoság, már az ukiyo-e fametszetek között is számos alkalommal előkerül az ábrázolása.

bakeneko rajz japan yokai

A japán selyem világhírű. Ez régen sem volt másképp. Ezért lét fontosságú volt, hogy a selymet megvédjék a kártevőktől, az egerektől. Erre az Edo-korban a megoldást a macskák tartása jelentette, ezért azokat, mint haszon állatokat alkalmazták, nem mint házi kedvencnek első sorban.

Az ukiyo-e fametszetek az Edo-korban nagy népszerűségnek örvendtek. A macskák is gyakran megihlették az alkotókat. Macskák, akik az egerekkel játszanak, macskák akik tisztálkodnak, macskák, akik épp esznek vagy a gazdájuk ölében dorombolnak. Más alkotáskon a macskák legyezőkkel táncolnak, vagy emberi arcot öltenek. Ezek mind hozzá járulhatnak ahhoz, hogy a macskákról számos legenda indult útnak és maradt fenn a szájhagyománynak köszönhetően.

Nem csak a mesékben, de a művészetekben is gyakran visszatér a macska sugárzó tekintete, kecses, simulékony formája. Észrevétlenül járnak-kelnek közöttünk, van, hogy vadak, van hogy játékosak, szeszélyesek. Legismertebb megjelenése mint maneki neko, a szerencse hozó cica. De a mesékben van egy másik cica is, aki figyelmet érdemel.

bakeneko japan yokai japán szellemek

A bakeneko (化け猫)

A bakeneko cica alakja talán sokan ismerik a My neighbour Totoro animéből. A benne szereplő cica busz egyes források szerint egy átváltozott bakeneko.

Az „átváltozott macska”, „macska szörny” valójában egy japán folklórban gyakran előforduló yōkai. Egy szörny, egy alakváltó.

cat bus macska bus bakeneko yokai szellem japán

Bakaneko egy sokoldalú jelenség, természetfeletti tulajdonságokkal. Persze eredetileg nem mint macska busz jelent meg alakja a mesékben. Egyes történetek arról meséltek, hogy az Edo-korban megfigyeltek macskákat, amelyek a lámpásokat nyalogatták és ezt rossz ómennek tudták be. Valójában a dolog mögött az áll, hogy akkoriban hal olajjal égették a lámpásokat, amelyet a macskák szívesen nyalogattak.    

Ez is hozzájárult ahhoz, hogy egy rossz kép alakult ki a macskákról. Számos hiedelem és babona kötődik a macskákhoz. A mondák szerint képes emberi alakot ölteni, vagy macska alakjában emberi mozdulatokat tenni. Képes beszélni, a holtakat vagy más állatokat irányítani.  

utagawa kuniyoshi japan yokai bakeneko szellem

Utagawa Kuniyoshi ukiyo-e művész ábrázolása

A hiedelem szerint ha egy macskát sokáig tartanak egy házban és eléri a tizenkét, tizenhárom éves kort, akkor macska szellem, macska szörny, azaz bakeneko lehet belőlük. Ezek a szellemek lehetnek jó- vagy rosszindulatúak, bosszút is állhatnak gonosz gazdájukon.

Az egyik legismertebb ilyen hiedelem, hogy a macska farka képes egy mérges kígyóvá változni. Ennek köszönhetően Japánban nagyon sok macskának levágták a farkát az Edo-korban, valamint kitenyésztettek a egy speciális, rövid farkú macska fajtát, a japán csonka farkút. Ilyen csonka farkú cica típus például Nyanko sensei karaktere is.

Több irodalmi műben is előkerült és talán ezek a történetek is hozzájárulhattak ahhoz a macska imádathoz, amivel Japánban gyakorta találkozhatunk.

nyanko japán macska

Írta: Kertész Alexandra

Források:
https://www.welt-der-katzen.de/hausrasse/herkunft/katzengeschichte/die_katze_in_japan.html
http://othes.univie.ac.at/28157/1/2013-05-06_0202972.pdf
http://yokai.com/bakeneko/
 
Képek:
Bakeneko, Yosa Buson与謝蕪村
Nyanko sensei: https://www.animenachrichten.de/news/98022/natsumes-book-of-friends-disc-release-des-films-angekuendigt
Csonka farkú: ​Wikipedia Japan szerkesztője ようてい, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6414180
By Utagawa Kuniyoshi – http://visipix.com/search/search.php?userid=1616934267&q=%272aAuthors/K/Kuniyoshi%201797-1861%2C%20Utagawa%2C%20Japan%27&s=15&l=en&u=2&ub=1&k=1, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=317219
Catbus: pinterest.com