004369911060985

A Fuji-hegy és környéke generációk óta költők, festők, művészek ihletője.

hokusai fuji ukiyo e

Legelső említése Japán legrégebbi írott költészeti művében, a Man’yōshū-ban (万葉集- Ezer levél gyűjteménye), amely 4516 waka-versből álló antológia és a 7. – 8. századból származik. Ezen felül például a Taketori Monogatari (A bambusz vágó meséje) történetében is megjelenik, amely szintén egy nagyon korai japán mese.

A hegy szabályos vulkán formája időről időre megihleti az embereket. Éppen ezért már japán korai művészetében, a Heian-korszakban mint kedvelt téma jelenik meg, első sorban festményeken.

hokusai fuji

Amikor a 12. század második felében Japán politikai központja Kiotóból Kamakurába (Kanagawa prefektúra) költözött, a Fuji-hegytől délre húzódó fő út (Tōkaidō) közlekedése elkezdett virágozni. Ekkor az utazók és művészek elkezdték rögzíteni a Fuji-hegyről szerzett benyomásaikat, és a téma nagyon népszerűvé vált.

A 14. századtól kezdve a Fuji népszerűsége tovább növekedett, főleg a festészetben, az irodalomban, a kézművességben, de a kertekben és más művészeti területeken is megjelent a szimbolikája.

A Fuji-hegy talán három legismertebb ábrázolása:

Hiroshige (1797-1858) által készített ukiyo-e nyomtatványok, a Tōkaidō gojūsan-tsugi (A Tōkaidō út ötvenhárom állomása) – betettem forrásba a linket, ahol lehet megnézni

Hokusai Fuji sanjūrokkei (Harminchat nézet a Fuji-hegyről) fametszete

Hokusai (kb. 1760-1849) az ukiyo-e, Fugaku hyakkei (Száz kilátás a Fudzsi-hegyre) 1834-es kiadványában. (betettem a forrásokhoz a linket, ahol meg lehet nézni)

Shizuoka prefektúrában található a Tōkaidō Hiroshige Művészeti Múzeum, amely számos eredeti Hiroshige műnek ad otthont.

Az ezekben az ukiyo-e-ben megjelenített élénk képek később sok nyugati művésznek adtak ihletet.  Nem véletlen, hogy az 1860 után a Japonizmus mozgalom Európában is az ukiyo-e metszetekről vett mintát és számos európai művészt is inspirált. Akkoriban ugyanis az ukiyo-e képek széles körben elterjedtek voltak Japánban és a kereskedők könnyen haza vihettek magukkal ilyen kép nyomatokat. Részben ennek is köszönhető, hogy a Fuji nyugaton is ismertté vált.

Az ikonikus hegy és maguk a metszetek róla hatással volt az impresszionisták munkáira, és többek között Monet, Van Gogh és Henri Riviere képen is vissza köszön.

fuji japán hokusai

Persze a legismertebb a korábban említett Hokusai sorozat a Fuji hegy 36 ábrázolása. Ezek a nyomatok a hegyet különböző helyszínekről, különböző évszakokban és időjárási körülmények között ábrázolja. A nyomatok nagy sikerének hála további tíz nyomattal bővítette a sorozatot. Ebből is látszik, hogy soha sem késő elkezdeni, ugyanis Hokusai ezt a sorozatot a hetvenes éveiben készítette, 1830 és 1832 között.  A nagy hullám a Kanagawánál, a Fuji vörös ábrázolása és a Vihar a csúcs alatt elnevezésű metszetek Hokusai legismertebb munkái lettek. A Kajikazawa Kai tartományban, amely egy a szikláról a tengerből halászó halászt ábrázol, háttérben a Fujival, szintén a sorozat része és egy kevésbé ismert, de annál szebb darab.

Kertész Alexandra

Források:

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/57794

https://collections.mfa.org/objects/334906

https://www.japantimes.co.jp/life/2013/06/23/travel/mount-fuji-has-long-been-an-icon/