004369911060985

Napjainkban egyre több figyelmet szentelünk Földünk megóvásának. Hatalmas környezetvédelmi szervezetek küzdenek a szennyezés, a fák pusztítása ellen, azonban lehetetlen minden hétköznapi embernek ilyen nagyban gondolkodnia, ha tenni szeretne valamit.


Apró lépésekkel, életmódbeli változtatásokkal mi is hozzájárulhatunk a mozgalomhoz. Sőt, mi történik akkor, ha kivehetjük a részünket a környezetbarát életből, és emellett ezt élvezetessé is tehetjük? Tökéletes kombináció! A műanyag csomagolások lecserélése minden háztartásban egyre fontosabbá válik. Ezzel nem lehet gondunk, hiszen rendkívül jó alternatívákat kínál a piac.

A legmegragadóbb mégis egy olyan csomagolásra alkalmas eszköz, amely sok – sok évvel ezelőtt jelent meg Japánban. Az úgynevezett furoshiki eredetileg a japán közfürdőkben volt használatos, így neve jelentése is ezt takarja, mint fürdő kendő. Az emberek ebbe a kendőbe csomagolták ruháikat, hogy elkerüljék a keveredést mások holmijával. Feltehetőleg már a Nara időszakban (710-795) is használták csomagolásokra, dolgok szállítására a technikát, de virág korát az Edó-korban (1603-1868) élte. Ekkor terjedt el a fürdőkben történő alkalmazása széles körben. Ez a rendkívül sokoldalú anyagdarab nem csak ezt a szerepet képes betölteni. A műanyag csomagolások megjelenésével népszerűsége Japánban is visszaesett, de kitűnő alkalmat teremt a visszatéréshez az a nemes cél, hogy kevesebb lebomlásra képtelen anyagot termeljünk. Tökéletesen beilleszthető a “zero – waste” életstílusba, hiszen kimosható, így száz százalékban újrahasznosítható.

De mit is érdemes még tudni a furoshikiről, azon kívűl, hogy szép, különleges és teljesen környezet barát?

  • Japánban ebbe tekerik az úgynevezett bentókat (étel/uzsonna dobozban), és a kicsomagolást követően alátétként szolgál az étkezés során.
  • A hagyományos használatban a szín és minta kiválasztásánál fontos volt az alkalom, ma azonban a nyugati kultúrában is egyre népszerűbb eszközből kedvünkre válogathatunk, és a felhasználás lehetőségei is bővülnek.
  • Szerencsés választás ajándékozáshoz is. A kendő sokféle színben, méretben elérhető, és nincs olyan alkalmatosság, aminek csomagolására ne létezne valamilyen kendőkötési technika. A legszebb az egészben, hogy tudatosan az ajándék részét képezheti. Ajánlott olyan méretű kendőt választani, melyhez képest a csomagolni kívánt tárgy a furoshiki egyharmadát teszi ki. (Példák a méret választásához: 50 cm – kisebb könyvhöz, 70 cm – pólóhoz, 90 cm – egy üveg borhoz.)
  • Sokan úgy tartják, hogy a környezettudatos élet otthon kezdődik. Azzal, hogy megpróbáljuk élvezetessé tenni, társítani tudjuk a kellemeset a hasznossal. A furoshikivel nem csak magunknak okozhatunk örömet, de ajándékként másokat is egy zöldebb életre ösztönözhetünk.
  • Ha éppen nem bevásárló szatyorként üzemel, használhatod sálnak, terítőnek, dekorációnak, hajba díszítő kendőnek is.
  • Gyakori probléma, hogy a használatban a táskáink kívülről már viseltesnek tűnnek, netán pici használatból eredő nyomok is láthatók rajta. A furoshiki ebben is segítségünkre lehet, nem kell más, csak néhány csomó jó helyen és kész is egy különleges kinézetű, mosható védőhuzat az amúgy még jó táskára. Ha Te is azok közé tartozol, akik nem szeretnek mindent azonnal kidobni, lecserélni, netán a hátban halmozódó tárgyak számát növelni, akkor egy-két furoshikivel könnyen, az öltözékünkhöz variálhatjuk ugyanazt a táskát.

Szépen hangzik mindez. Biztos felmerül benned, kedves Olvasó a kérdés, hogy rendben, hogy van egy szép furoshikid, vagy akár egy bármilyen kendőd, de mégis hogyan tanuljam meg használni? Létezik Magyarországon egy klub, a Magyar Furoshiki Klub, amelynek célja, hogy a furoshiki használatot megismertesse minél szélesebb körben. Ballagó Petrával készítettünk egy interjút és kifaggattuk picit a furoshikiről, a használatáról, valamint arról, hogy hol lehet velük élőben találkozni.

Mesélj kérlek röviden magadról, hogy találkoztál a japán kultúrával?

Annak a generációnak a tagja vagyok, akinek már gyerekként sikerült megismerkednie a japán kultúrával a rajzfilmek világán (úgy, mint a Sailor Moon, Candy, Lili a virágtündér, Moomin, Dragon Ball, stb)  keresztül valamikor a ’90-es években. A kultúra szeretete végig kísért egész életemben, ahogy idősödtem, egyre mélyebben ástam bele magam minden olyan dologba, ami Japánnal kapcsolatos.  A (Külker) Főiskola utolsó évében célzottan szakosodtam a Távol-Keleti interkulturális menedzsment szakra, hogy megtanulhassam az üzleti kommunikációt a felkelő nap országának lakóival való tárgyalásokhoz. Szakmai gyakorlatomat egy japán cégnél töltöttem,  néhány évig tanultam is a nyelvet. Az egyik legkedvesebb hobbim végül a furoshiki lett, de mellette nagy rajongója vagyok a japán színházi formáknak, különösképpen a kabuki (táncos kabaré) műfaja vonz, nagy álmom, hogy egyszer Magyarországra is eljuttathassak egy ilyen előadást. ( idén fogok végezni Színházi menedzser szakon)

Mesélnél a Magyar Furoshiki Klub tevékenységéről?

A Magyar Furoshiki Klub egy olyan baráti társaság, mely azt tűzte ki célul, hogy minél szélesebb körben megismertesse a japán kultúra ezen gyöngyszemét a hazai közönséggel.  Az ötlet Pápai-Vonderviszt Anna nevéhez köthető, rajta keresztül ismerkedtem meg én is a furoshikivel  kb. 2 évvel ezelőtt egy tanfolyamon. Az ott végzett diákok közül végül csak Borsányi Klára kolléganőm és én vittük tovább a furoshiki szellemiségét. Mivel az elmúlt két évben nagyon sok helyen megfordultunk már, mint előadók és workshop tartók – ezáltal elég sok emberhez is elértünk – a nagy érdeklődésre való tekintettel idén létrehoztam egy Facebook csoportot, melynek a Magyar Furoshiki Klub nevet adtam, melyhez bárki szabadon kérheti a csatlakozást. A tagok megoszthatják egymást közt tudásukat, alkotásaikat, kérdéseiket.  A későbbiekben szeretnénk az online térből kikerülni, ami havi 1 vagy max. 2 személyes találkozót, ún. „klubdélutánokat” fog jelenteni.

Hol lehet veletek találkozni?

Fb-n kívül igyekszünk minden nagyobb japános programon részt venni.  Áprilisban immár második éve voltunk jelen a Füvészkertben a Sakura Ünnepen. Ezen kívül természetesen a júniusi Japán Napokon a Hopp Ferenc Kelet-Ázsia Múzeum kertjében is fel fogunk lépni egy interaktív előadással. Novemberben pedig a Fővámtéri Vásárcsarnokban tartandó Japán Napokon is megtalálnak majd minket az érdeklődők.

-Magyar Furoshiki Klub vezetői: Borsányi Klára (balra) és Ballagó Petra (jobbra)-

Hogy szokott kinézni egy workshopotok?

A workshopok mindig az érdeklődők összetételétől függenek. A gyerekprogramokra – melyet a Japán Alapítvány szervez – általában táskakötéseket szoktunk vinni, hiszen nekik még nem olyan kifinomult a kézügyességük, mint a felnőtteknek, akik bármilyen bonyolultnak tűnő technikát könnyedén elsajátítanak. A foglalkozás első részében az anyagok fajtáival és a méretekkel ismertetjük meg az érdeklődőket, azután megtanítjuk a kétféle csomózási technikát, végül pedig közösen kiválasztunk az előre elkészített csomagolások közül párat, amit közösen fogunk megcsinálni és egyúttal meg is tanulni.

Mi az elérhetőségetek, ha valaki fel szeretné veletek venni a kapcsolatot?

https://www.facebook.com/groups/413234052765650/

Miért kezdtél el foglalkozni a furoshikivel?

Egyrészt a japán kultúrának ez még ismeretlen szeglete volt számomra, másrészt mindenképpen szerettem volna egy olyan hobbit, ahol használhatom a kézügyességemet, mivel azt már kicsiként örököltem az asztalos nagypapámtól.

Mit tartasz a legpraktikusabbnak a furoshiki technikában?

Azt, hogy mindig tovább gondolható. Vannak irányelvek, de valójában a saját fantáziánkra van bízva, éppen hol és hányszor kötünk meg egy csomót attól függően, hogy éppen válltáskát kötni vagy egy szép ajándékot szeretnénk becsomagolni vele.

Szoktad használni a mindennapjaid során? Mire például?

Természetesen. Jó ideje a szülinapokra és egyéb alkalmakra már csakis ilyenbe csomagolom a családtagoknak, barátoknak szánt ajándékokat.

Volt esetleg valami, amivel meglepődtél a furoshikivel kapcsolatban (akár használat, kialakulás stb.)?

Talán az, hogy Japánban a táskákon és az ajándék csomagoláson kívül mennyi mindenre használják még a furoshikit. Pl. a fiatalok kesztyűt vagy épp sapkát kötnek belőle. Ezeket youtube videókon láttam és valóban meglepőek.

Napjainkban egyre nagyobb szerepe van a környezet tudatos életmódnak. A furoshiki egyszerre helyettesítheti az ajándékcsomagoló anyagokat és plasztik szatyrokat is. Te, mint a furoshiki csomagolás aktív művelője, mit javasolnál olyanoknak, akiket érdekel a környezetvédelem és szeretnének is tenni érte?

Én mindenkit bíztatnék arra, hogy vásárlásnál bátran használjanak egy pamutvászon kendőt, mely ugyanolyan jól működik, mint egy neylon szatyor. Az anyagot többször fel lehet használni, mosható, vasalható, méteráru boltban bárki hozzájuthat.

Van esetleg ezzel kapcsolatban tipped számukra, hogy miért érdemes a furoshikit beépíteni a mindennapokba?

Az elején talán furcsának tűnhet a mindennapi használatban, de a csak azt vesszük, hogy egy régi táskát becsomagolva egy újat kapunk anélkül, hogy el kellene dobnunk a régit, és temérdek pénzt költenénk az újra, máris egy vonzó dologhoz köthető, és lehet villogni a kollégák, barátok előtt, hiszen ez az egyediség  ( a kendők sokszínűségéből adódóan) tutira nem jön szembe velünk az utcán, ami valljuk be, minden nő rémálma. 😉

Magával ragadó a furoshikik világa. Egyedi, különleges és nem utolsó sorban környezet tudatos. Ha téged is zavar az a sok szemét, amelyet a modern társadalom túlfogyasztása eredményez és egy igazi különlegességre vágysz, nézegesd meg furoshiki kínálatunkat.

Akár a mindennapokban bevásárláskor, ruhatárad egyedivé tételekor, akár ajándékozáskor mi arra bíztatunk, hogy furoshikizz!

Képek forrása: Ballagó Petra saját képei