004369911060985

A japánok az 1800-as években kóstoltak kávét először, amikor holland kereskedőkön keresztül bejutott az országba. A japán kávékultúra csak az évszázad második felében kezdett el fellendülni a kissatenek létrejöttével.

A japán kávékultúra története röviden

A kissatenek előtt az úgynevezett chaya (茶屋) volt rendkívül népszerű, melyek kisebb helyek voltak, ahol teát szolgáltak fel. 1888-ban nyílt meg az első kissaten (喫茶店), vagyis japán teaház, ahol már kávét és dohányt is árultak a tea mellett.

A II. világháború után, amikor megnövekedett az érdeklődés a nyugati kultúrák felé, a kávéimport jelentősen emelkedett. Az első dobozos kávé 1965-ben került a piacra, közben pedig sorra nyitottak a kávéházak és boltok az országban. A Doutor Coffee volt a legelső cég, amely megalapozta a kávékultúrát Japánban, amikor 1980-ban megnyitotta kapuit.

A Doutor Coffee-t aztán követte a Starbucks, és olyan furcsaságok is, mint a fagyasztva szárított instant kávé. Nem szabad elfelejteni, hogy ebben az időben a kávéra egyfajta kimerültség elleni szerként, semmint finom italként tekintettek.

Specialty kávék

Japán természetesen a kávék terén is kimagaslik. A legjobb kávékhoz a babot a környező országokból importálják, amelyekből specialty kávékat készítenek. A japán kávékészítés és -pörkölés módszereit más cégek is előszeretettel alkalmazzák. Magyarországon is népszerű például az úgynevezett csöpögtetett kávé.

A kissatenek ma is töretlen népszerűségnek örvendenek, a japánok pedig szívesen ötvözik a hagyományt és tradíciót az újhullámos megoldásokkal egy igazán egyedi kompozíciót létrehozva.

Különleges japán kávétípusok

Dobozos kávé

A bádogdobozban árult kávé japán kitaláció, amely elterjedt a világon. Többféle ízben és erősségben megtalálható. Ősszel és télen melegítve, meleg napokon hűtve árulják.

Jeges kávé

A japán jeges kávé különlegessége, hogy erős kávét szolgálnak fel jégkockákkal, általában tej és tejszín nélkül.

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Jap%C3%A1n_k%C3%A1v%C3%A9kult%C3%BAra

Kiemelt kép: Pinterest