004369911060985

Ha véletlenül alkalmad lenne tavasszal ellátogatni Japánba, a következő helyeken különleges hanami élményben lehet részed:

hanami japan

Legkedveltebb helyek Tokióban:

Shinjuku Gyoen National Garden
新宿御苑

A park a Sindjuku pályaudvartól, a világ legforgalmasabb vasútállomásától pár percnyi sétára található. A kert területe 58,3 hektár és három stílust ötvöz: a franciakertet, az angolkertet és a hagyományos japánkertet. Egy hagyományos japán teaház is található a kert területén, amelyet érdemes meglátogatni, ha alkalmunk adódik rá. A kert igen kedvelt tavasszal a hanami idején.

shinjuku tokio japan kert

Ueno Park
上野恩賜公園

Az Ueno Park (上野公園 Ueno Kōen) egy tágas közpark, az Ueno állomástól néhány lépésnyire. Helyet nyújt a Kan’eidzsi-nek, egy templomnak a Tokugava sógunok korából, akik az Edo kastély védelme érdekében építettek. A templomot lerombolták a Bosin-háború alatt.
Az Ueno Parkot Taisó császár alapította, mikor egy császári földbirtokot odaadományozott Tokiónak 1924-ben. A hivatalos neve Ueno Onsi Kóen (上野恩賜公園), ami lefordítva „Ueno Császári Adomány Park”-ot jelent.
Három múzeum (Tokiói Nemzeti Múzeum, Japán Nemzeti Tudományos Múzeum és a Nemzeti Nyugati Művészetek Múzeum) egy hangversenyterem, egy Tósógú szentély, a Sinobazu-tó a Benzaiten szentéllyel, és az Ueno állatkert teszi idegenforgalmi látványossággá és pihenőterületté mind a japán lakosok, mind a külföldiek körében. Hanami idején igen látogatott, az egész park virágba borul.  

ueno park tokio hanam sakura japan
tokio ueno park sakura hanami japan legjobb helyek hanamira
hanami japan tokio ueno park sakura
ueno japan hanami sakura museum
ueno sakura park hanami tokio japan

Chidorigafuchi
千鳥ヶ淵緑道

Hanami idején az egyik legkedveltebb hely Tokióban. A Császári palota közvetlen közelében, attól északkeletre fekszik. 260 cseresznye fa övezi a várárkot, ahol csónakázva lehet élvezni a tavasz ébredö szépségét. Éjszaka megvilágítják a fákat. A közelben található a Chidorigafuchi temetö, amely 352 ezer azonosítatlan második világháborús halottnak végsö nyughelye.
Aki szeretné a cseresznye fákat az árokról megcsodálni, hosszas várakozásra készüljön.   

japan tokio hanami sakura folyo
chidorigafuchi japan tokio sakura hanami

Sumida Park
隅田公園

A park a Sumida folyó mellett fekszik. Kedvelt találkozóhely, különösen a hanami idején. A Tokyo Sky Tree-re kiváló rálátást biztosít, de az Asakusa is közvetlen közelségben fekszik.  

sky tree sumida park japan tokio hanami sakura

Inokashira Park
井の頭恩賜公園

Nyugat Tokióban található az Inokashira tó és az azt körülvevö parkos rész, amelyet 1913-ban adományozott a császár Tokiónak. A délnyugati részén a Kanda folyó folyik keresztül, nyugati részén pedig egy kis állatkert található. Természetesen a hanami idején igen közkedvelt. Az Inokashira Benzaiten szentély kedvelt imátkozó hely, szintén itt található. Nem messze pedig a Ghibli Múzeum, az anime rajongók egyik legismertebb látogató helye.

Meguro River
目黒川

Ki ne látott volna a Meguró folyóról készült képet sakura virágzás idején…. A közel 8 km hosszú folyó a Tokyo Öbölbe ömlik, miután átfutott Setagaya, Meguro és Shinagawa városrészeken. A folyó mentén zöld övezetek találhatók, ahonnan a nyüzsgö városi forgatag helyett egy kis természet köszönti a látogatókat. Különösen ajánlatos a Meguro Shinbashi híd környékét felkeresni, ahol nagy számban ültettek cseresznye fákat és ahol a folyóo mindkét partján lehet élvezni a hanami adta szépségeket. Persze tele van emberekkel, különösen hétvégén. 

megura tokio japan sakura hanami matsuri
meguro hanami sakura tokio japan folyo

Yoyogi Park
代々木公園

Tokió egyik legnagyobb parkja, amely a Meiji templomnak ad otthont. A közelben számos látványosság található (Shibuya, Harajuku, Omotesandou etc.). Számos fesztiválnak és programnak ad helyet, valamint kedvelt az év minden szakában, különösen összel, a ginkó levelek sárgulása idején. Egy MUST, ha Tokióban járnál. 

Koishikawa Korakuen Gardens
小石川後楽園

Egy kis ékszerdoboz Tokióban, amelyet az Edo idöszak óta (1603-1868) nagy becsben öriznek, egyben Tokió egyik legrégebbi kertje. Tokugawa Ieyasu kezdte el építeni. Számos japán kertre jellemzö tájépíszeti elem található a területén. Nem csak hanami idején, de összel a levelek virágba borulása alkalmával is érdemes megtekinteni.

Hanami Magyarországon….


Sakura Ünnep Virágzó japán cseresznyefák ünnepe minden évben megrendezésre kerül az ELTE Füvészkertben

Az ELTE Füvészkertben több éves hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában.

Írta: Kertész Alexandra

Források:
https://www.jnto.go.jp/eng/spot/histarch/imperial-palace.html
https://www.japan-talk.com/jt/new/chidorigafuchi-park
https://savvytokyo.com/tokyo-on-foot-meguro-river-cherry-blossom-walk/
http://www.japanesegardens.jp/elements-explanations/index.php
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-sakura-unnep.html
Kép források: Saját képek, jogtiszta képek
error: Content is protected !!