004369911060985

Újévkor Japánban a következő szavakkal köszöntjük egymást:

明けましておめでとうございます”Akemashite omedetō gozaimasu”, ami annyit jelent magyarul: gratulálok a nyitáshoz/ virradáshoz! Ezt a köszöntést írják az újévi köszöntéseket tartalmazó képeslapokra, a nengajō-ra 年賀状 is.

Nengajō-t küldeni egy hagyományos, igazi japános szokás azoknak, akiket ismerünk, akikkel üzletileg vagy más módon kapcsolatban álltunk az év alatt. Általában nem szokták túlragozni az üdvözletet, a fent említett mondaton felül még a következőket szokás ráírni: 謹んで新年のお喜びを申し上げます。 azaz „Tsutsushinde shinnen no oyorokobi wo moushiagemasu.”, ami nagyjából a nálunk használt boldog újévnek felel meg.

Ha az illetővel üzleti kapcsolatunk van, gyakran a: Sakunen wa taihen osewa ni nari arigatou gozaimashita: 昨年は大変お世話になりありがとうございました。, vagyis köszönöm a tavalyi kedves segítségét! 今年もどうぞよろしくお願いいたします。Ebben az évben is folytassuk/ legyen segítségemre/ működjünk együtt. A szokás onnan ered, hogy régen az emberek felkeresték azokat, akik valamilyen módon hozzájárultak az elmúlt évükhöz, hogy köszönetet mondjanak. Ez a nenshi mawari年始回りszokása. A nengajō ennek a modernebb változata. Bár korábban a távolabb élőknek küldtek újévi üdvözletet, a nengajō mai értelemben való használata a posta rendszer kiépítése óta van.

Ha a lapra, a cím mellé oda írjuk a bélyeg mellé, hogy nenga

(年賀)a japán posta azt január első napján fogja kézbesíteni. Legkésőbb január 7.-ig illik, hogy odaérjen az üdvözlet. Hagyományosan postán szokás feladni az üdvözlő lapokat. Egy korábbi felmérés szerint nagyjából egy fő nagyjából 15 ilyen üdvözletet kap az év elején. Ha belegondolunk, ez egy óriási üzlet a postának, hiszen ez alatt pár hét alatt milliárd nagyságrendű lap indul útnak. A lapokat minden nagyobb áruházban megvásárolhatjuk és hogy könnyű dolgunk legyen, eleve bélyeggel árusítják azokat. Jellemző, hogy a képeslapon megtaláljuk az év állatát, amely 2023-ban a nyúl. Emellett a hagyományos újévi szimbólumok is gyakran szerepelnek rajta, mint a mochi, kadomatsu vagy a shimekazari. Egyre gyakoribb, hogy személyes jelleget adva olyan lapot küldenek, amelyeken családi fotók is helyet kapnak.

error: Content is protected !!