004369911060985

Az Aka Manto (vagy magyarul vörös köpeny) akkor találkozik az áldozatával, amikor azok a legsebezhetőbbek: a WC-n.

aka manto japán yokai japán városi legenda

A legenda szerint fehér maszkot és hosszú piros köpenyt visel. A történetnek sok változata van. Az egyikben példáiul piros és kék WC papírt tart a kezében. Amiben egyezik szinte az összes story, hogy az áldozatot arra kéri, hogy válasszon egy színt: piros vagy kék?

Nem számít, mit válaszolsz, mert Aka Manto ettől függetlenül megöl a végén. Ha a pirost választod, akkor késsel szurkál addig, amíg a helyiség fala vörössé nem válik a véredtől, ha kéket, akkor kiszívja a véredet, egészen addíg, amíg a bőrőd színe elkékül. A halál módja történetektől függően változhat, de közös bennük a különös brutalitás, amelynek az illető személy áldozatul esik.

Van esély arra, hogy megmeneküljünk, ebben az esetben vagy ignorálni kell a gonosz szellemet, vagy meg kell próbálnunk kikerülni valahogy a válaszadást, de a biztos az az, ha elmenekülünk előle amilyen gyorsan csak tudunk.

A videó játékok, filmek világa

Ez a legenda elég népszerű ahhoz, hogy számos filmben, videojátékban és a 2015-ös Scream Queens című amerikai tévésorozatban is szerepelhessen. Például Akagami-Aogami a hét szörnyeként jelenik meg a 2000-es animesorozat, a Ghost Stories második epizódjában.

A Castlevania: Aria of Sorrow videojáték egy „Killer Mantle” néven ismert ellenséget tartalmaz, amely valószínűleg az Aka Manto legendán alapult.

2019-es „World of Horror” videojátékban a játék számos horrorlényre hivatkozik a japán mitológiából. Itt az Aka Manto is megjelenik.

A 2019-es Aka Manto videojáték, amelyet a Chilla’s Art fejlesztett és adott ki, szintén a legendán alapul.

A 2021-es dél-koreai Squid Game című horror-drámában egy öltönyös férfi toborozza a játékosokat a halálos tornára, aki meghívja őket a koreai ddakji játékra készpénzért. Egy piros és egy kék papírlap közül kell választaniuk, de ez a választás nem befolyásolja az eredményt. Hwang Dong-hyuk, a show rendezője egy interjúban megerősítette, hogy ez utalás az Aka Manto legendára. A piros ruha-fehér maszk is gyanús, hogy innen van.

Számos történetben Aka Manto-t egy férfi szellemnek yōkai-nak írják le, aki nyilvános vagy iskolai WC-ben keresi áldozatát. Előszeretettel jelenik meg a női WC-ben.

Honnan ered?

Egyesek szerint Aka Manto egy 1906-ban a Fukui prefektúrában élő ao getto (kék takaró) nevű valódi gyilkoson alapul, amely egy hírhedt városi legenda a szigetországban. Más helyeken azt lehet olvasni, hogy egy ’30-as években kialakult iskolai pletykán alapul.

Aka Manto eredete mindenesetre rejtély, de valószínűleg a japán iskolai WC -k ihlették, főleg az iskola távolabbi sarkában található mellékhelyiségek, ahol a szörnyű is gyilkosságok történnek.

Kalina István

Források:

https://www.avclub.com/don-t-fall-for-japan-s-urban-legends-1798247241
https://www.kotaku.com.au/2016/07/14-terrifying-japanese-monsters-myths-and-spirits/
https://www.forbes.com/sites/paultassi/2021/10/19/squid-game-director-shuts-down-red-blue-player-guard-theory/?sh=2b2c4c9743d6
https://yokai.fandom.com/wiki/Aka-Manto

Kép: By MatthewHoobin – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81303728