004369911060985

Délkelet-Ázsia talán legismertebb mitikus teremtménye a Nāga. Ez a lény egy félszerzet; félig ember, félig kígyó.

akamata youkai kigyo

A nőnemű egyed neve: Nagini (mely ismerős lehet a Harry Potter sorozatból is, ahol Voldemort nagyúr házi kedvence viselte ezt a nevet). Természetét illetően nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy jó vagy gonosz szándékú. A délkelet-ázsiai mítoszokban gyakran esik szerelembe halandó emberrel, de átkot is hozhat annak fejére.

Alakja természetesen megtalálható a japán folklórban is, Okinawa-szerte ismertek a legendák a kígyó yōkai-ról, akit a helyiek Akamata (アカマタ) néven ismernek.
A japánok szerint az Akamata általában szép fiatal nőként bukkan fel. Azt is mondják, hogy gyakran jelenik meg istennek álcázva magát az egyszerű halandó előtt.

Állítólag heves gyűlöletet érez a szigeten megjelenő sok férfi iránt. Istennőnek álcázza magát, és az Élet vizéből nyeri az erejét. Arra vágyik, hogy végleg legyőzze a férfinemet.

Létezik egy valós kígyó is Japán déli szigetein, mely ugyanezt a nevet viseli. Akamata, vagy más néven Ryūkyū -i páratlan fogú kígyó a neve.

akamata okinawa kigyo

Bár mérge nincs, elég agresszív fajnak mondható. Áldozatának fejét támadja zsákmányszerzéskor. Kis állatokkal, például békákkal, egerekkel, madarakkal táplálkozik, de képes megenni a mérgező fajtársait is.

Általában 90 cm hosszúra nő meg. A kígyó alapszíne sárgásbarna és 42 nagy fekete folt található rajta.

Akamata alakja a modern popkultúrában is felbukkan, például az 1960-as Gegege no Kitarō c. manga sorozatban, mely arra hivatott, hogy népszerűsítse a yōkai néven ismert japán folklór lényeit, a szellemek és-szörnyetegek osztályát, amelyhez természetesen az összes főszereplő maga is tartozik.

akamata manga kigyo youkai

Ballagó Petra

Forrás:

https://yokai.fandom.com/wiki/Akamata

Képek:

https://live.staticflickr.com/