004369911060985

amabie youkai japán sellő szellem szörny

Az Amabie アマビエ egy karakter a japán mitológiában, leggyakrabban sellőként vagy sellőszerű lányként ábrázolják, akinek szája madár csőrére emlékeztet, és három lába vagy farok úszója van. Másik neve lehet még Amahiko-nyūdo 尼彦入道 és Aria アリエ.

Az Amabie állítólag 1846-ban jelent meg Kumamotóban ( 熊本市) egy tiszt előtt. Azt mondják, hogy glóriával körülvéve felemelkedett a vízből, és ezt mondta: „A jó termés hat évig tart ettől az évtől; ha valami pestis terjed, rajzolj rólam egy képet, és mutasd meg mindenkinek” (1. ábra) . Ez olvasható egy kawaraban (瓦版)-en, egy Edo-korszakbeli szórólapon, amely ma a kiotói könyvtárban tekinthető meg.

Alakját újra felfedezték a koronavírus idején és a Covid-19 kabalája lett Japánban. Először Shigeoka Hide 重岡秀 mangaművész rajzaként került a rivalda fénybe a közösségi médiáján, és onnan terjedt el. Idő közben  Amabie már különféle árucikkként is elérhető, nemrég a japán partnerem Amabie daruma babákról küldött nekem katalógust rendelésre, de láttam már pl. a megszokott tárgyakon túl amabie wagashi édességet is.

Emellett az Egészségügyi Minisztérium kampányát is díszíti, és a tünetmentes fertőzések kabalája lett.

Kertész Alexandra

Források:

Claudia Merli 2020 „A chimeric being from Kyūshū, Japan: Amabie’s revival during Covid‐19.“ Anthropology today 36/5 (2020), S. 6-10.

Kép: Saját rajt 🙂