004369911060985

Amaterasu Ōmikami a shinto vallás főistennője, Jinmu császár (az első japán császár) nagyanyja volt. 

Amaterasu Ōmikami születése

Amaterasu apja, Izanagi ősisten gyászából született, aki elveszítette párját, Izanamit. Izanagi alászállt az alvilágba, hogy visszahozza kedvesét, melynek egyetlen feltétele az volt, hogy az úton Izanagi nem nézhet hátra. Azonban nem tudott eleget tenni ennek a szabálynak, és amikor hátrafordulva meglátta kedvese rothadó testét, elmenekült, és lezárta az alvilág bejáratát egy kővel. 

Izanagi ezután a Woto folyóban megmosakodott, és a testéről lecseppenő vízcseppekből született meg Amaterasu és két testvére, Tsukiyomi (holdisten) és Susanō (viharisten). 

Takamagahara és a Japán Állam megalapítása

Izanagi Amaterasut bízta meg a Takamagahara, vagy más néven a Mennyei Síkság felügyeletére. Ezzel automatikusan megkapta a főistennő titulust is. 

Amaterasu és Susanō révén jött létre az a 8 istenség, akik a japán nemesi családok őseinek tekinthetők. Amikor Amaterasu 3 darabra törte Susanō kardját, megrágta és kiköpte – ekkor született meg 3 női istenség. Susanō pedig testvére nyakláncával tette ugyanezt, ott pedig 5 férfi istenség született.

Japán első császára, Jinmu Kr.e. 660-ban alapította meg a Japán Államot. A császár Amaterasu leszármazottja volt a földön, és az ő nevéhez köti a legenda a japán nemzetségek egyesítését. 

Forrás:
https://www.hibiki.hu/2021/06/30/a-napistennorol-amaterasu-omikamirol-a-yamato-dinasztia-anyjarol-es-japan-foistennojerol/

Kiemelt kép: Pinterest

error: Content is protected !!