004369911060985


Joya no kane (除夜の鐘) óév estéjének harangozása egy fontos buddhista hagyomány.

108-szor kongatják meg a hatalmas harangot, mivel a buddhista nézetek szerint az embernek 108 gyarló vágya/ kísértése van (bonnō (煩悩).

A buddhizmus szerint ezek a gyarlóságok okozzák az ember nyomorúságát. A harang 108-szori megkongatása által megszabadítjuk magunkat a következő évre a bűnös szenvedélyektől és megtisztítjuk magunkat az új esztendőre.

oev elharangozas japán szokás újév

Eredete

Hosszú története van a szokásnak, valószínűleg a Kamakura korból vették át Kínából. Eredeteileg a démonok elűzásáre szolgálhatott és a kínai Song-dinasztia (420-479) idején kezdték gyakorolni. Később, a Muromachi-korszakban, majd számos templomban az Edo-korszakban elterjedt. Tudtommal napjainkban már csak Japánban gyakorolják. Azonban találtam néhány forrást, ahol azt említik, hogy Kínában és Dél-Koreában is van egy-egy templom, ahol még kongatnak.

Korábbi jelentése a kongatásnak

A harang hangja Buddha hangját szimbolizálja. Azt mondták, hogy aki hallgatta a hangot, az megmenekül minden szenvedéstől és eljutott a megvilágosodásig. Ezen felül átvitt értelemben a világ népeinek boldogságát kívánja, a földön és a túlvilágon.

A joya no kane csengésének száma és jelentése

Különféle elméletek léteznek a 108 idő jelentésére vonatkozóan. Fontos, hogy ebben nincs teljes egyetértés, sőt vannak templomok, ahol nem is harangoznak 108-szor.

Az első és legfontosabb elmélet, hogy a világi vágyak száma 108.

A második elmélet szerint a „szemek”, „fülek”, „orr”, „nyelv” és „test” érzék szerveink egységét szimbolizálja. Erre rájön a Rokkon” akarat/tudat” és a shin ”tapintás/érzék”, adva a hatodik érzék öt érzéket. Az ezekből fakadó érzelmek/érzékek három kategóriába sorolhatók: „jó”, „gonosz” és „lapos”. Úgy gondolják, hogy az emberek mindig is szenvedni és szenvedni fognak a múlt, a jelen és a jövő hármasa miatt. Ezért a  6 (érzék) x 3 (jó, gonosz , lapos) x 2 (állapot- festett (azaz nem tiszta) és tiszta) x 3 (három generáció- múlt, jelen, jövő) ha össze szorozzuk, 108-at kapunk.

A joya no kane csengetéseinek száma nincs 108-ban rögzítve, ezért egyes templomokban többet vagy kevesebbet csengetnek.

Mikortól hány óráig tart a Joya no kane?

Szilveszter napján éjfél előtt kezdik és újév napján 1:00 óráig tarthat. Egyes helyeken még az óévben 107-et csengetnek, majd újév napján 1-et.

A szilveszteri 107 alkalom egyben azt is jelenti, hogy a régi év szorongásai megszűnnek.

A harangszót hallgatva, az év különböző eseményeire emlékezve mint hála adás is felfogható. Ezen felül a harang hangja az az évi lelkiismeret-furdalás elengedését segíti és megtisztítja a gondolatainkat a jó gondolatok száméra az elkövetkezendő évre.

Akik korán érkeznek, ha szerencséjük van, maguk is kongathatnak. Ilyenkor a kongatás után ki kell fejeznünk hálánkat meghajlással.

Fontos etikett szabály, hogy ha más ember is várakozik, egy csengetés után át kell adni a lehetőséget másnak.  

Ilyenkor a kongatás előtt „isten tiszteletet” is tartanak.

Sok templom nyitva áll a nyilvánosság számára, ezért nekünk is lehetőségünk adódhat harangozni.

Nagyjából 1 órával éjfél előtt csendül fel az első harangszó, ezért menjünk korán.

Készüljünk arra, hogy nagy tömeg lesz és valószínűleg semmit sem fogunk látni!

Boldog Új Évet kívánunk!


Forrás:

https://www.jalan.net/news/article/500828/