004369911060985

Az Ōsaka-jō (大阪城, magyarul Ószaka dzsó)  ishigaki kőfalai világos bizonyítékai a japán építési technológia magas színvonalának. Az Oszaka vár Japán egyik legjelentősebb városában, Oszakában emelkedik ki a modern, felhőkarcolókkal mintázott városképből. A város közepén található, közel 60 000 négyzet méteren, vizes árokkal, kétszeres várfallal körül véve.

osaka osaka vár tokugawa japán építészet japán kastély vár

Ha szeretnénk picit vissza csöppenni a középkori feudális Japánba, ide érdemes ellátogatni.

A vár egy közeli múzeum ablakából fényképezve a kettős várfallal:

osaka vár osaka kastély építészet
osaka vár osaka kastély építészet

A kastély a XVII. század elején épült és a fölrengésekkel sújtotta Japánban büszkén magaslanak, ahogy a kastélyhoz besétálunk.

Ōsaka (大阪) ma Japán egyik vezető nagyvárosa.

A város középpontjában az oszakai kastély áll, amelyet nemcsak maga a lenyűgöző kastély szerkezet, hanem a körülötte lévő csodálatos, 12 km hosszú kőfalak is jellemeznek.

osaka osaka vár tokugawa japán építészet japán kastély vár

Egy könnyed sétányi távolságra van a kastély bejárata. A vár a város központjában helyezkedik el, felhőkarcolókkal és modern épületekkel körbe véve. Az egészet egy vízes árok vesz körül, amely az elmúlt évszázadokban számos alkalommal megvédte az elfoglalástól.

Toyotomi Hideyoshi (1537–1598), a Japánt sikeresen egyesítő had úr 1583-ban kezdte el az oszakai kastély építését, és állítólag másfél év alatt elkészült a kastély központi magjával, a Honmaru-val.

Hideyoshi halála után azonban a kastélyt Tokugawa Ieyasu (1543–1616), az új shōgun és egyben a Tokugawa shōgunátus alapítója megtámadta és elfoglalta. A mai kastély az, amelyet a Tokugawa shōgunátus rekonstruált a tizenhetedik század első felében.

Akik besétálnak a kastélyhoz, impozáns kőfalak mellett haladnak végig. Olyan precízen és pontosan vannak a kövek egymáshoz illesztve, hogy a hézagok szinte alig észrevehetők a kövek között. A hatalmas kövek közé kicsi köveket illesztettek, de habarcs nélkül, így a földrengések esetén képesek mozogni, ezért nem omlanak le.

osaka osaka vár tokugawa japán építészet japán kastély vár

A kőfalak felépítését a feudális urak (daimyo) között osztották fel. Ezért láthatjuk a címereiket még ma is a köveken. Nagyjából 1 millió gránit követ használtak fel a falakban és Japán különböző pontjairól származnak.  

Valószínűleg azért ilyen részletesen és precízen vannak kidolgozva, mert azok minősége tükrözte  a daimyok tekintélyét, így kizárólag tökéletes munkát adhattak ki kezeik közül.

A főbejárat, az otemon mellett példáuol 3 olyan szépen megmunkált kő található, amely 5 méter magas és 8-11 méter szélesen lapszerű lapokká dolgoztak fel, hogy függőleges akadályként szolgáljanak a kőfalak lábánál. Ez a három szikla egyetlen óriási szikladarab három szelete.

osaka osaka vár tokugawa japán építészet japán kastély vár
osaka osaka vár tokugawa japán építészet japán kastély vár

A kastély központi magjában a bejárattal szemben egy másik kő, a tako-ishi (polipkő) található.

Gyakran találkozhatunk erre felé takoyaki árusokkal. Ne hagyjuk ki, nagyon finom! Ez a legnagyobb egyedi várkő Japánban. 5,5 méter magas, 11,7 méter széles és körülbelül 108 tonna súlyú. A kő állítólag onnan kapta a nevét, hogy amikor a felület nedves lett, egy polip körvonalai jelentek meg.

A fal nagyjából 24-25 méter magas a vizesárok vízfelszínétől a tetejéig.

Egy 1959-es ásatás során egy régi kőfalat fedeztek fel. A jelenlegi kastély az első Toyotomi Hideyoshi által épített kastély lábnyomára épült valószínűleg. Egy 1984-es újbóli vizsgálat során egy másik kőfalat tártak fel jó állapotban a kastély első építésekor.

osaka vár osaka kastély építészet

A várban múzeum is helyet kapott, amely tárlatán végig követhetjük a vár történelmét.

Itt megtudhatjuk, hogy Toyotomi Hideyosi kezdte meg a várkastély építését védelmi feladatok ellátására. Ő volt Japán egyik legnagyobb egyesítője. Szerény származása ellenére feltornászta magát a ranglétrán, egyszerű szamurájból Oda Nobunaga, az akkor leghatalmasabb hadúr jobbkeze lett.

Számos kaland és hőstettet hajtott végre, például banditákkal egyezkedett háborúk megnyerése érdekében, megostromolt bevehetetlen várakat.  Az Ōsaka-jō építése volt egyik főműve.

osaka vár osaka kastély építészet

A várat napjainkban a mozgásukban korlátozottak is megtekinhetik belülről, egy lift segítségével

1585-re el is készült a belső rész, de ekkor Toyotomi úgy döntött, hogy kibővítteti a várat, hogy az ellenségnek még nehezebb dolga legyen, ha be akarja venni az épületet.

1598-ra teljesen készült el a komplexum. 1600-ban Tokugawa Ieyaszu megtámadta és le is győzte Toyotomi Hideyoshi fiat, Hideyorit és a védő seregeit, a várba azonban nem tudtak bejutni.

Hideyoshi halála után Hideyori let az utódja.

1614-ben tettek egy újabb kísérletet, ezúttal úgy, hogy a várat körbe vevő vizes árkot próbálták meg feltölteni, hogy könnyítsék a bejutást. 1615 nyarán Hideyori katonáival együtt elesett, így a várkastély a Tokugawa családé let.

osaka vár osaka kastély építészet

1620-ban Tokugawa Hidetada shōgun parancsot adott a várkastély újjáépítésére, kibővítésére.

A belső kastélyt megmagasíttatta és új falakat húzatott fel. Az akkor emeltetett falak a mai napig állnak.

osaka vár osaka kastély építészet

A háborúk mellett természeti katasztrófák is akadtak a vár életében, például 1665-ben, amikor egy villám csapás következtében leégett, de volt földrengésben, tűzvészben is rendesen része.

Kisebb felújítások, értékmegőrzés történt az évszázadok során, azonban a modern kor legjelentősebb felújítása az 1930-as évekre tehető. osaka vár osaka kastély építészet

A második válág háború bombázásai nyomot hagytak a komplexumban, amelyet a háborút követően helyreállítottak.

A legutóbbi nagy felújítás a kilencvenes években történt.

osaka vár osaka kastély építészet

Kertész Alexandra

Forrás:

http://www.osakacastle.net/english/history/index.html

Oleg Benesch und Ran Zwigenberg: Japan’s Castles: Citadels of Modernity in War and Peace. Cambridge, 2019, ISBN 9781108481946.

Korábbi saját cikkem nyomán: https://www.ilovejapan.hu/oszaka-var/

Von 663highland – Eigenes Werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7745274

Saját és jogtiszta képek

error: Content is protected !!