004369911060985

Ezt a japán teakülönlegességet talán nem kell bemutatni, hiszen Európában is egyre népszerűbb nem csak tea formájában, de kávé, sütemények és egyéb édességek ízesítőjeként is.

Mégis mi mindent nyújt számunkra ez a finomra őrölt zöld színű por?

Először is tudni kell róla, hogy rendkívül magas a koffein tartalma. Éppen ezért nem javasolt lefekvés előtt hat órával fogyasztani.

A matcha nagyon egészséges. Tele van vitaminokkal, valamint úgynevezett polifenolokat is tartalmaz, amelyek hatékonyan szállnak szembe a szívbetegségekkel. Stabilizálja a vércukorszintet és vérnyomáscsökkentő hatása van. A mai rohanó világban pedig, a stressz legnagyobb ellensége.

Mindezek mellett kulturális értékeket is képvisel, hiszen a japán teaszertartások egyik főszereplője.

Hogyan készítsünk matcha teát?

Hagyományos matcha teához adjunk 1–2 teáskanál (2–4 gramm) matcha port a csészébe, öntsünk hozzá 60 ml forró vizet, és bambuszhabverővel keverjük össze.

A matcha por és a víz arányát ízlés szerint állíthatjuk össze:     

  • Hígabb teához csökkentsük a port fél teáskanálra (1 grammra), és keverjük össze 90–120 ml forró vízzel.
  • Ha egy töményebb változatot szeretnénk, keverjünk össze 2 teáskanál (4 gramm) port mindössze 30 ml forró vízzel. 

Ha kreatívnak érzed magad, akár matcha latte-t, pudingot vagy fehérjeturmixot is felverhetsz, hogy növeld kedvenc recepted tápanyagtartalmát.

Mint mindig, a mértékletesség a kulcs. Bár a matcha tele van egészségügyi előnyökkel, a több nem feltétlenül jobb.  A legjobb, ha ragaszkodunk a napi 1-2 csészéhez, és keresünk minősített fajtákat, hogy kihasználhassuk a matcha számos egészségügyi előnyét anélkül, hogy félnünk kellene a mellékhatásoktól.

Ha kedved kaptál hozzá, nézz körbe nálunk, van néhány matcha különlegesség a számodra!