004369911060985

Nem hiszem, hogy a Death Note szériát sokaknak be kell mutatni. Tsugumi Ohba és Takeshi Obata jól ismert, eredetileg 2005-ben publikált manga szériája és annak kiváló adaptációja rengeteg anime rajongó szívében foglal helyet, és talán még az is hallott róla, aki nem éppen jártas az animék és mangák végtelenül gazdag és változatos világában.

A két elismert mangaka idén, 2020. február 4.-én vetette hűséges olvasóközönségük elé a széria legújabb folytatását (vagy inkább melléktörténetét), a Death Note: Never Complete egyfejezetes kiadását.

A történet több mint 10 évvel az eredeti Death Note eseményei után játszódik, a mai modern világban, egészen pontosan 2019-ben.

Mindenki kedvenc Halálistene, Ryuk ismét ellátogat az emberek világába, viszont ezúttal saját maga választja ki a Halállista örökösét, aki reméli majd Light nyomdokaiba léphet.

A következő birtokos Minoru Tanaka, egy fiatal diák, aki éveken keresztül kiemelkedő teszteredményeket ért el. Eredményei és teljesítményei alapján – vagy lehet, hogy puszta szimpátiából – Ryuk őt választja a könyv birtokosának, viszont a Halálisten nagy meglepetésére Minoru visszanyújtja Ryuk-nak a Halállistát azzal a kéréssel, hogy jöjjön vissza két év múlva, addigra kidolgozza a nagy tervét. Ryuk így is tesz. Két éven belül, 2019-ben visszatért Minoruhoz, hozzáérinti a listát és ennek köszönhetően a fiú visszaszerzi a Halállistával és Ryuk-kal kapcsolatos emlékeit. Minoru ügyesen kiötlött, grandiózus terve pedig nem más, mint hogy megkísérli eladni a Halállistát. Egy titkos, védett aukción keresztül áruba bocsátja a listát, majd ezt követően Ryuk segítségével a nemzeti TV híradójában leadnak egy üzenetet, mely „meghirdeti” ezt az aukciót a maga ominózus és sejtető módján.

A mangában bekövetkező események sorozata tökéletesen visszaidézi azt a hangulatot és izgalmat, amivel Ohba és Obata évekkel ezelőtt meghódította az anime rajongók szívét. Telis-tele van egyértelmű utalásokkal az eredeti szériára, még pár közkedvelt szereplő is visszaköszön ebben a fejezetben, hogy közösen megoldják ennek az új Kira-nak, „A-KIRA” -nak különös esetét, csak egy kicsit modernebb köntösben. Ebben a világban sokkal nagyobb szerepet játszik a kiber-bűnözés és az arra fordított figyelem; egy Minoru-nál átlagosabb egyednek nehézséget okozhat a számtalan biztonsági kamera és VPN-tracker, viszont minden lehetséges ütőkártyáját kijátssza a modern technológia ellen. Legalábbis egészen addig amíg a terv szerint haladnak a dolgok.
Sajnos Minoru-nak rá kellett jönnie hogy bárki, akinek a Halállista kezébe kerül, mind ugyanarra a sorsra jut…

Mint említettem, ez az egyfejezetes 88 oldalas manga remekül visszaadja az olvasónak ugyanazt a rejtélyekkel és enigmatikusan kidolgozott tervekkel átszőtt narratívát, amit a klasszikus Death Note is nyújtott. A rajzolása gyönyörű, részletgazdag és jól párosul az atmoszférához. Mindezek mellett fontos szerepet játszik benne egy már-már hírhedt amerikai elnök, aki hiába nem volt benne megnevezve, szinte szatirikus ábrázolásával egyértelművé teszi, hogy ki is az.

Összességében úgy gondolom, hogy ezen bővítménye a szériának, a rengeteg spin-off, videójáték, filmadaptáció, OVA, és rajongók által kiötlött történetszál mellett méltó kiegészítő eleme, egyfajta „puzzle darabja” volt a Death Note világának.

Írta: Bajczar Laura

A teljes mangát az alábbi linken el lehet olvasni ingyenesen és angolul:
https://mangaplus.shueisha.co.jp/viewer/1006371

Források:
www.deathnote.fandom.com

www.mangaplus.shueisha.co.jp

Kép forrása: www.deathnote.fandom.com, www.blairwitch.de

error: Content is protected !!