004369911060985

Elhunyt a világhírű japán karmester, Ozawa Seiji. 1935-ben született Kínában, japán szülők gyermekeként. Már gyerekként kapcsolatba került a zenével: 7 évesen zongorázni kezdett. Később ezt sajnos nem tudta folytatni egy ujjtörés miatt, ezért a tanárai a karvezetés felé kezdték el terelgetni.

Ozawa Seiji sikerei

Kezdetben az NHK Szimfonikus Zenekarral és a Japán Filharmonikusokkal dolgozott együtt diákként, majd nemzetközi vizekre evezett, és Európába utazott továbbképezni magát. 1959-ben, a besançoni nemzetközi karmesterversenyen első helyezést ért el, amely meghozta számára a világhírnevet. Ezután már nem volt megállás, dolgozott a Boston Szimfonikus Zenekarral, a New Yorki Filharmonikusokkal, amelynek Leonard Bernstein volt a karmestere abban az időben, és visszatért az NHK-hoz is.

1962-ben azonban az NHK néhány tagja úgy döntött, nem akar az ő karvezetése alatt játszani, ezért Ozawa Seiji a rivális Japán Filharmonikusokhoz ment át.

A 60-as években a Ravinia és a Salzburg Fesztiválon is vezető karmesterként működött. Számos díjat nyert, és rengeteg nemzetközi zenekarral dolgozott együtt az évek során. 88 éves korában, február 6-án hunyt el.

Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Seiji_Ozawa

Kiemelt kép: Pinterest

error: Content is protected !!