004369911060985

Április elseje sok helyen a bolondozás napja, illetve idén Magyarországon Húsvéthétfő is erre a napra esett. Azonban más országokban a tavasszal együtt az iskolások is útra kelnek: az iskola Japánban ugyanis április elsején kezdődik.

Áprilisban kezdetét veszi az iskola Japánban

A tanév mellett áprilisban a japán adóév is megkezdődik, és jellemzően ebben az időszakban állnak munkába az új alkalmazottak is a munkahelyeken. Az iskolarendszer április elsejétől a következő év március 31-ig tart, és a legforróbb augusztusi hónapban vannak nyári szüneten. Télen két hét téli szünet jár a diákoknak, illetve a tavaszi évkezdet előtt szintén két hetet otthon maradhatnak. Ez az időszak azonban a tanároknak nem a pihenésről szól: az évvégi és ballagási feladatok ugyanis ekkor halmozódnak.

Osztálytermek szigetelés nélkül

Talán meglepő, de a japán iskolák termeit nem hűtik, sem fűtik – mivel az országban nincs központi fűtés, így a téli hidegben mind a diákok, mind a tanárok kénytelenek elviselni a hideget az osztálytermekben. Ugyanígy a fülledt, nyári napokat is rettentően nehéz a szigeteletlen termekben tölteni, ráadásul a japán nyár köztudottan rendkívül párás.

Gyerekek szülői felügyelet nélkül

Magyarországon sok szülő elborzadna, ha a gyermeke (főleg kisebb korban) egyedül járna iskolába. Nos, Japánban ez teljesen megszokott. Egészen kicsi gyerekek is tömegközlekedéssel utaznak, de jellemzően csoportokban. A japán iskolák többsége jól és könnyen megközelíthető helyen van, tehát a gyerekek nem tudnak eltévedni. Az egyes iskolák egyenruhája vagy sapkája ráadásul megkönnyíti a gyerekeknek azt is, hogy ha esetleg eltévednek, akkor felnőtt segítségét kérve visszataláljanak – hisz bárki számára könnyedén felismerhető, melyik iskolához tartozik a gyerek.

Forrás:
https://www.koloknet.hu/szulo-es-gyerekneveles/6-meglepo-teny-a-japan-iskolakrol/

Kiemelt kép: Pinterest

error: Content is protected !!