004369911060985

Ez is egy szójáték, hiszem a Febr.1.-et 2.01.-nek, azaz ni- o –i-nek lehet olvasni. A nioit- 臭いjapánban a szagra, illatra használják, így jött ki az aroma belőle.

Állítólag kizárólag ezen a napon lehet a másiknak jelezni, ha testszaga van. J Hogy ezt a valóságban meg is teszik, a fene se tudja.

Azonban az biztos, hogy Japánban a parfümöt, dezodorokat csak mértékkel használják. Mivel a japánok nem izzadnak annyira, mint más kultúrák népei, ezért a nekik szánt dezodorok is mások, nem is igazán léteznek olyanok, mint nálunk. Ha például mi hajlamosak vagyunk az izzadásra, akkor érdemes ezzel számolnunk és vinni magunkkal Japánba dezodort, mert Japánban nem igen lehet kapni.

A japánok szerint olyan szagod van, amit megeszel, így azok, akik sok húst esznek például, számukra erősebb testszaggal rendelkeznek, mint akik mondjuk több zöldséget.

Valójában a bőr kétféle verejtékmirigyet tartalmaz; az ekkrin mirigyek (amelyek a pórusokon keresztül választunk ki) és az apokrin mirigyek (amelyek a szőrtüszőkön és a hajon keresztül választunk ki).

Az ekkrin és az apokrin mirigyek egyensúlya között azonban van különbség, ami az illető genetikáján alapul. A különböző nemzetek eltérő genetikával rendelkeznek. Attól függően, hogy hogy milyen genetikai csoportba tartozunk, változhat az izzadásra és annak negatív szagára való hajlamunk. Kutatások bizonyítják, hogy a funkcionális ABCC11 gén hiánya kevesebb izzadsággal és kevesebb testszaggal jár együtt. Így a japánoknál is.

Néhány tanulmányban az apokrin mirigyeket is összefüggésbe hozták a feromonokkal. Maguk a mirigyek a pubertás után aktívvá válnak, és a verejték gyakran a nemi hormonokhoz kapcsolódik.

Természetesen vannak olyan életmódbeli tényezők, amelyek befolyásolják a testünk illatát/ szagát. Így például a japán mondás nagyon is igaz: amit eszünk, az a testünk verejtékeiben, akár a lehelletünk szagában is vissza köszön.

A japán drogériákban saját márkájú dezodorokat ugyan árusítanak, de ezek általában enyhe illatúak és alkoholt is tartalmaznak. Vannak import dezodorok is, amelyek erősen izzadság gátlóak, de ezt azért nem mindenhol lehet kapni.

Márkák tekintetében a Nivea és a Biore termékek népszerűek, ez utóbbit itthon nálunk is lehet a DM-ben kapni.

Ha Japánba utazol és erősen hajlamos vagy az izzadásra, mindenképp vigyél magaddal dezodort.