004369911060985

Mi teszi boldoggá az embert? A Szerelem? Ha szerető család veszi körül? Esetleg ha olyan munkája van, amit igazán szeret?

japán fil hét japán film ajánló

Rie kisgyerekként igazi könyvmoly volt. A lány kedvenc olvasmánya a Mani és a Hold című mesekönyv volt.

Arról álmodozott, hogy egy nap, ő is megtalálja a saját életének hősét, akivel aztán örökre boldog lehet. Az élet azonban máshogy hozta a dolgokat. Rie felnőttkorára teljesen egyedül maradt, mígnem megjelent egy fiatalember, aki elvitte magával Japán legészakibb részére, Hokkaidō-ra. Nao Mizushima régi álma volt egy saját kávézó nyitása.

A kávézó annak rendje-módja szerint meg is nyílt; a neve Café Mani. Rie és Nao együtt vezetik, a lány reggelenként isteni finom kávét készít a betérő vendégeknek, a férfi pedig mennyei ízű kenyereket süt nap mint nap.

Életük idilli ezen az isten háta mögötti helyen, ahol a vendégek egyben helybéli barátaik is: Abe, a csodabogár öregúr, Yoko, a kicsit lökött üvegműves asszony, mindenki kedvence, a Postás, aki nem titkoltan szerelmes Rie-be, és persze a szomszédos tanyán élő népes Hirokawa család, akiktől a kávézó üzemeltetői a kiváló zöldség alapanyagot szerzi be.

Café Mani azonban több, mint egy kávézó. Vendégházként is működik, ahol szívesen szállnak meg az ide látogatók. Mindenki más miatt érkezik. De közös bennük, hogy szívük fájdalmát próbálják enyhíteni egy csésze forró kávé és egy szelet frissen sült omlósan finom kenyér mellett. Kell ennél több a boldogsághoz? A történetek lassan megelevenednek, miközben Rie és Nao mindent megtesznek azért, hogy segíthessenek a hozzájuk betért embereknek. Igazi őrangyalok ők ketten. De vajon a saját boldogságukkal mi a helyzet?

Yukiko Mishima rendezőnő 2012-es alkotása a japán „Amélie csodálatos élete” a maga könnyed, szentimentális stílusával és humanista hozzáállásával. Megmutatja, hogy az élet bizony sehol sem tökéletes, de néha kis dolgok, egészen egyszerű dolgok is elegendőek ahhoz, hogy az ember rátaláljon az igazi boldogságra. Mert egyszer mindenki felismeri, hogy valójában nincs egyedül. És akkor képes lesz osztozni azon a bizonyos kenyéren. A Boldogság kenyerén.

A film megtekinthető a Japán Film Fesztivál idei kínálatában:

https://watch.jff.jpf.go.jp/film/bread-of-happiness/

Ballagó Petra

error: Content is protected !!