004369911060985

Ezer évvel ezelőtt a Japán szigeteken a kutyák szabadon jártak-keltek, mert az ember nem háziasította őket még. A hódító Kobayashi klán azonban elhatározta, hogy kipusztítja eme négylábú fajt. Mikor már alig pár százan maradtak a szegény négylábúak, és sorsuk megpecsételődni látszott, egy nap egy fiatal fiú – akit a legendák csak Szamuráj Fiúként ismertek – saját faját elárulva, a kutyák védelmére kelt. Lefejezte a Kobayashi klán vezérét, és új korszak vette kezdetét, melyben a kutya az ember legjobb barátja és hű társa lett. A klán megmaradt tagjai azonban bosszút esküdtek mindezért.

kutyak szigete japan film ajanlo

A nem túl távoli jövőben a Felkelő nap országában súlyos kutya influenza ütötte fel a fejét, mely kivétel nélkül minden ugató négylábút megfertőzött. A lakosság védelme érdekében Megaszaki polgármestere, Kenji Kobayashi rendeletet ad ki, melynek értelmében a város összes kutyáját deportálni kell a közeli Szemétlerakó szigetre, mely innentől Kutya Karantén szigetként fog működni. A legelső kitelepített kutya Spot lett, a polgármester 12 éves örökbefogadott fiának, Atarinak különleges módon kiképzett testőr kutyája.

Hat hónappal később a fiú egy magánrepülőgéppel kényszerleszállást hajt végre a kutyák lakta szigeten. Feltett szándéka, hogy megkeresse, és megmentse hű kutyáját, Spotot. Küldetését egy falka pedigrés alfahím kutya segíti, akiknek vezetőjük egy született kóbor kutya, Chef.

Eközben a városban Watanabe professzor és tudós csapata egy ellenszérum kifejlesztésén dolgozik, amivel meg lehet menteni az emberek négylábú barátait. Sajnálatos módon a gyógymód megtalálása ellentétben áll Kobayashi polgármester szándékával, hogy végleg megszabaduljon a kutyáktól. Vajon sikerül Kobayashi ördögi terve? És Atarinak van még esélye arra, hogy élve találja meg szeretett házi kedvencét a szigeten? Maradtak még olyanok Megaszaki városában, akik a fiúhoz hasonlóan szeretnék visszakapni kis kedvencüket, vagy az emberek egyöntetűen döntöttek a négylábúak sorsáról?

Wess Anderson rendező lenyűgöző báb-animációs filmje hiteles módon ábrázolja napjaink japán társadalmának működését és annak hibáit. Rávilágít, milyen korrupt tud lenni a japán politika, ha egy város vezetése és a döntéshozatal a yakuza kezébe kerül. De megmutatja azt is, hogy habár a dolgok rosszra fordulhatnak, akkor is van remény, hogy az emberek visszatérjenek önnön valójukhoz, emberként, emberhez méltóan viselkedjenek. Lehet, hogy a Föld Bolygó urai vagyunk, de ha nem vigyázunk a környezetünkre, nem tiszteljük a természetet, és nem vagyunk képesek együtt élni más fajokkal, akkor mi magunk is pusztulásra vagyunk ítélve. 

A film megtekinthető az HBO GO filmtárában magyar szinkronnal. Haladó nyelvtanulók számára igazi csemege lehet, mert az eredeti japán szövegeket nem fordították le, csak a kutyák beszédét. 

さあ、それを見てみましょう!

Ballagó Petra
Kép: IMDb