004369911060985

Hanako 27 éves, hajadon, tehetős család legkisebb gyermeke a tokiói felső tízezer osztályából.

filmajánló japán film

Orvos apja saját klinikát vezet, ám fiú örökös híján utolsó reménye a legkisebb lánya leendő férje lenne. Ha a lány végre találna egy hozzá illő vőlegényt. A család női tagjai mind erőltetik a férjvadászatot, egyedül Hanako sógora áll ki a lány mellett, hogy ugyan engedtessék már meg neki, hogy döntsön a saját életéről. Hanakot aztán mindenféle vakrandikba rángatják bele a jóakaró ismerősök, barátok és családtagok. Míg végül a sógora összehoz egy romantikus vacsorát neki és az egyik frissen felvett alkalmazottjával. Koichiro elképesztően jóképű, kedves és illedelmes, facér jogtanácsos, aki szintén a tokiói felső tízezerhez tartozik. Családjában több magas rangú személy, politikus is található. A lány természetesen már az első randevún belé szeret, igaz el sem akarja hinni, hogy valóban találkozott ama bizonyos herceggel a fehér lovon. Úgy tűnik, a fiatalember is hasonlóan érez, mert pár hét randizgatás után bizony meg is kéri Hanako kezét.

Az esküvő előtt pár héttel Hanako egyik barátnője, Itsuko épp egy magánrendezvényen lép fel hegedű szólóval, mikor véletlenül összefut a csinos rendezvényszervező hölggyel, Miki Tokiokával, aki szemlátomást Hanako vőlegényével van éppen. Miki vidékről jött Tokióba, hogy tanuljon, és vérrel-verejtékkel találjon olyan munkát, amivel egyedülálló nőként is fenn tudja magát tartani. Persze befolyásos ismeretség nélkül ez lehetetlen lenne. Koichiroval az egyetem alatt ismerkedett meg, hogy aztán évekkel később ismét egymásba botoljanak egy férfiak által gyakran látogatott hostess bárban.

Hanako természetesen találkozni akar a vetélytársával. Tudni akarja, ki az a nő, aki keresztül húzhatja régi álma beteljesülését, hogy végre férjhez mehessen. De vajon tényleg az ő álma lenne? Vagy ugyanúgy fuldoklik ő is, mint a vőlegénye a szülői nyomás alatt? És Miki vajon hogy fogadja, hogy a mecénása, aki egyszerre a legjobb barátja és alkalmi szeretője egyik napról a másikra megnősül?

Yukiko Sode rendezőnő filmje, az Arisztokraták valójában nem a japán társadalom felső osztályáról, hanem a 21. századi japán nők életéről; küzdelmeikről és a boldogságkereséséről szól. Alapvető és égető kérdéseket boncolgat:

  • Mi teszi nővé a japán nőt?
  • Mi a társadalomban elfoglalt és megilletett helye?
  • Mitől kell boldognak és elégedettnek lennie?
  • Feltétlenül a család, a férjhez menetel és a gyermekvállalás az egyetlen kiteljesedési lehetőség?

Hál’ istennek, ahogy a világ, úgy a japán társadalom is változik, bár elég lassan, kissé talán elmaradva a Nyugattól. Yukiko hősei olyan fiatal 30 körüli nők, akik most kezdik felfedezni saját igazi identitásukat a családtól és az őket körülvevő férfiaktól függetlenül. Mélyre ható és elgondolkodtató női filmről van tehát szó.

Az idei JAPÁN FILM FESZTIVÁL keretén belül ingyen megnézhető:

https://jff.jpf.go.jp/…/jffonline…/film-lineup/1186742/

Ballagó Petra