004369911060985

Egy régi kínai mese szerint élt egyszer Ázsiában egy csodálatos hangú Fülemüle. A madárnak olyan gyönyörűséges hangja volt, hogy még maga a Japán Császár is megirigyelte. Tüstént elküldte a szolgálóit, hogy hozzák el neki a Fülemülét a palotába. A madár szívesen vette a meghívást, és boldogan dalolt a Császárnak.

japán film japán filmajánló japán zene

Asuka, a fiatal japán nő, éjszakai takarítóként dolgozik egy neves tokiói lemezkiadó vállalatnál, miközben arról álmodozik, hogy egyszer híres énekesnő legyen. A nő férjével, kislányával és édesanyjával él együtt egy aprócska lakásban.

Esténként a MySong nevű tehetségkutató műsort nézik, de a család nem hisz a nő tehetségében, férje sokszor tesz ironikus megjegyzéseket Asuka nagyratörő álmait illetően.

Egy nap azonban felcsillan a remény: Asuka meghívást kap az imádott tehetségkutató műsorba, hogy végre megmutathassa lappangó tehetségét. A műsort azonban félbe szakítják, a nőt a vállalat vezérigazgatójának irodájába kísérik, ahol először plágiummal, később egyenesen egy gyilkossággal vádolják. Asukanak nincs más választása, ha nem akarja, hogy letartóztassák, kénytelen felfedni múltját.

Sikerül meggyőzni a munkaadóját az ártatlanságáról?

Vajon milyen súlyos titkokat képes egy visszafogott, egyszerű takarítónő rejtegetni?

A Madárdal az eredetileg zeneszerzőként tevékenykedő belga Hendrik Willemyns első filmes rendezése.

A rendezőnek elképesztően hitelesen sikerült megragadni a japán zeneipar miliőjét, az idolok tünékeny világát, melyben a lemezkiadók vadállat módjára zabálják fel a fiatal és tehetséges jelölteket.

Asuka története megmutatja, hogyan szippantja be az ártatlan, álmokat dédelgető fiatal nőket a siker iránti vágy, s hogyan használják ki őket szexuálisan a zeneipar nagyágyúi. Lehet, hogy az elején ártatlan mentor-tanítvány viszonyról beszélünk, de a testiség előbb-utóbb szinte kötelező velejárója egy ilyen kapcsolatnak.

Ha az érzéseink hangok lennének, vajon milyen dalok születnének a boldogságról, a szenvedésről, a fájdalomról, a szégyenről vagy éppen az újjászületésről?

A Madárdal egy tiszta szívű nő történetét meséli el, akinek hosszú és fájdalmas utat kell bejárnia ahhoz, hogy megismerje saját magát és ráleljen valódi tehetségére, amely túlmutat a hírnév és a siker illúzióján.

A film megtekinthető az HBO GO videotárában japán nyelven, magyar és angol felirattal.

Ballagó Petra

Kép: IMDB

error: Content is protected !!