004369911060985

Yūsuke Kafuku a 40-es évei végén járó sikeres színházi színész és rendező, Oto filmforgatókönyvíró házastársa. Kettőjüket a közös történetmesélési érdeklődésük köti össze. Oto a történeteit a férjével való szeretkezés közben találja ki. A házaspár nemrég veszítette el négyéves kislányukat tüdőgyulladásban, ami megterhelte kapcsolatukat; Kafuku annak is tanúja, hogy Oto viszonyt folytat Kōji Takatsuki-val, egy népszerű fiatal színésszel, aki a nővel dolgozik egy filmben, de a férfi nem szembesíti vele feleségét. Kafuku egy este későn jön haza, és megtalálja a padlón fekvő Oto-t, aki agyvérzés következtében meghalt. Kafuku ugyan látja Takatsuki-t a temetésen, de nem szólnak egymáshoz.

vezess helyettem japán film

Két évvel később Kafuku elfogad egy kéthónapos felkérést egy színházi programmal Hirosimában, ahol Csehov Ványa bácsi című drámájának kísérleti, többnyelvű adaptációját fogja rendezni. A színész lakást bérel egy órányi távolságra a színháztól, hogy ingázása közben próbálhasson egy kazetta segítségével, amelyet Oto rögzített neki a halála előtt. A színházi társulat azonban elvárja, hogy egy sofőr, Misaki Watari kísérje el. Kafuku először tiltakozik, de egy próbaút után – amiből kiderül, hogy a fiatal nő igen ügyes sofőr –, végül megenyhül.

Kafuku sok színészt hallgat meg a darabban különböző nyelveken, fiatal kora ellenére Takatsuki kapja végül a főszerepet, sokakat meglepve ezzel.

A korai próbák kínosak, mivel a szereplők egyike sem érti meg egymást, és amikor konkrét iránymutatást kérnek a jelenetekben, Kafuku azt mondja színészeinek, hogy kövessék a szövegkönyvet a válaszokért. Takatsuki gyakran megkéri Kafukut, hogy találkozzon vele a munkaidő után, hogy beszélgessenek, kíváncsi, hogy Kafuku miért osztotta rá a szerepet, de Kafuku tétovázik, hogy őszintén beszéljen vele. A rendezőt Takatsuki kiszámíthatatlan viselkedése aggasztja; szemtanúja lesz, amint a fiatal férfi megtámad egy bárban egy másik vendéget, amiért az lefényképezte őt, miközben egy másik fiatal színésznővel szórakozott.

Vezetéseik során sofőr és utasa között bizalmas viszony kezd kialakulni: Watari Oto-ról kérdez, kíváncsi a hang gazdájára a kazettán, de Kafuku nem hajlandó sokat beszélni róla. A sofőr ekkor elárulja, hogy családja öt évvel ezelőtt egy tragikus földcsuszamlásban halt meg Japán északi részén, Szapporo közelében, ahol a nő, bár tudott volna segíteni, mégsem tette.

Vajon megnyílik valaha őszintén Kafuku bárkinek is? A közös trauma a sofőrjével közelebb hozza őket egymáshoz? Megváltozhat az özvegy rendező és Takatsuki kapcsolata? Van esély rendezni a nézeteltérést férj és a nem kívánatos szerető között?

Ryusuke Hamaguchi (濱口 竜介) japán filmrendező drámája Murakami Harukinépszerű japán író 2014-ben megjelent „Férfiak nők nélkül” c. nagysikerű novelláskötetének legkedveltebb darabja alapján készült.  

A 2021-es Cannes-i Filmfesztiválon az Arany Pálma jelölést kapott, majd három díjat meg is nyert, köztük a legjobb forgatókönyvért járó díjat.  

A 94. Oscar-gálán a Legjobb Nemzetközi Játékfilmnek járó japán pályaműnek választották.

vezess helyyettem könyv film japán

Ballagó Petra

Forrás:

https://new.in-24.com/entertainment/News/91742.html