004369911060985

A japán császári család birtokában van három szent ereklye, amelyek annyira mitikusak, hogy a császáron és meghatalmazottain kívül senki nem látta még őket, csupán legenda és szóbeszéd van róluk. Császári koronázások alkalmával előkerültek, azonban minden esetben szigorúan letakarva. 

Mégis mik ezek, és honnan ered a három szent ereklye?

Mit jelképez a három szent ereklye?

A három ereklye egy kard, egy tükör és egy ékszer. A kard neve Kusanagi no Tsurugi, és a bátorságot szimbolizálja. A tükör elnevezése Yata no Kagami, a jóakarat szimbóluma, míg az ékszer (Yasakani no Magatama) a bölcsességet jelképezi. 

Az ereklyék története

A tükör és az ékszer legendája

Izanagi és Izanami három gyermeke, a napistennő, a holdisten és a viharisten állandóan versengtek egymással, főleg viharisten (Susano) volt nagyon erőszakos. Egyik ilyen alkalommal tönkretette a napistennő (Amaterasu) rizsföldjeit és a termet, ahol az első termést szokta elfogyasztani. A napistennő próbálta testvérét csitítani, kevés sikerrel. Végül odáig fajult a viharisten agresszivitása, hogy Amaterasu az égi sziklabarlangba menekült, és magára zárta az ajtót. Nem volt hajlandó kijönni többé, a világ pedig sötétségbe borult.

Mivel az istenek semmivel nem tudták előcsalogatni, készíttettek egy tükröt az égi kováccsal, egy másik istennőtől pedig drága ékköveket kértek, amelyből ékszer készült. Ezt a két tárgyat a barlang elé helyezték, a hajnal istennője pedig táncolni és dobolni kezdett. Amaterasu kilépett a barlangból a hangokra, és amikor meglátta a tükröt, kijött. Ekkor az istenek megfogták a kezét, és nem engedték vissza a barlangba. A világ újra fényessé vált, viharistent pedig száműzték.

A kard legendája

Susano messzire vándorolt száműzetése után. Egy nap egy folyó mellett rábukkant egy családra, akik nagyon zokogtak. Elmesélték, hogy minden évben egy nyolcfejű sárkány jelenik meg náluk, és elviszi magával a család lányait. Már csak egyetlen lány maradt, akiért hamarosan eljön a sárkány. Susano felajánlotta, hogy megvédi a család lányát, ha hozzáadják feleségül. Ekkor csapdát állított a sárkánynak, aki szépen bele is sétált. A viharisten egyesével vágta le a nyolc fejet, majd a nyolcágú faroknak is nekiesett. Az egyik farokban egy kardot talált, melyet nagyon különösnek gondolt. A kardot napistennőnek ajándékozta bocsánatkérése jeléül.

Forrás:
Sanshu no Jingi or Mikusa no Kamudakara (The Three Sacred Treasures of the Imperial Family) – Japanese Wiki Corpus

Kiemelt kép: History – Sanshu no Jingi | Japan Reference (jref.com)

error: Content is protected !!