004369911060985

A március 3-án megrendezett Hina Matsuri, baba fesztivál, vagy más néven a lányok ünnepe a japánok számára egy hagyományos, különleges esemény. A fiatal lányok egészséges növekedéséért és boldogságáért imádkoznak. A fesztivál napjának közeledtével a fiatal lányokat nevelő családok erre az ünnepre készített babákkal díszítik fel otthonaikat, amelyeket általában Odairi-sama és Ohina-sama (császár- és császárné babák) hívnak.

Ez persze csak egy része az ünnepnek. Másik szokás ilyenkor, hogy barackvirág dekorációs elemekkel díszítik az otthont, édes fehér szakét és rombusz alakú rizstortát, valamint az ilyenkor tipikus ételt, chirashi-zushit és hamaguri (egyfajta kagyló) levest fogyasztanak.

hina matsuri Kasuisai Hina Matsuri

Az ősi japán holdnaptárban az őszibarack virágzás idején tartották ezt a fesztivált, ezért Momo no Sekku (Őszibarack Fesztivál) néven is hívták. Részben a tavasz köszöntését is szimbolizálta.

Különféle elméletek léteznek a Hina Matsuri eredetére vonatkozóan, de az egyik szerint a Heian-korszakban (nyolcadik század végétől a 12. század végéig) a következő szokásból indult ki:

Papírral vagy növényekkel készítettek babákat, és megveregették, ezzel a babára küldve a betegséget vagy a szerencsétlenséget. Majd miután jól elverték a babát, azt a közeli folyón elengedték, hogy a sodrás elvigye. Ezért vált tabuvá régen egy baba átadása szülőről gyermekre, vagy egy baba megosztása nővérek között, mivel az továbbadja és megosztja a szerencsétlenséget. Miután egy lány biztonságban nagykorú lett, sok babát, akinek szolgálata véget ért, elvitték a buddhista templomba, és megemlékeztek róla, köszönetet mondtak neki.

hina matsuri Kasuisai Hina Matsuri

Mára ez ugyebár némiképp megváltozott. Japánban van egy templom, ahol azonban még hűen őrzik a régi hagyományokat.

Az Akihasohonden Kasuisai templom egy ősi buddhista templom, amelyet 1401-ben alapítottak Fukuroi városában, Shizuoka prefektúrában, egy körülbelül 33 hektáros területen. Ez a templom Japán egész területéről fogad babákat, amelyek teljesítették céljukat. Állítólag még napjainkban is körülbelül 300-400 kérés érkezik évente, hogy megemlékezzenek a babákról, amelyek sok éven át vigyáztak a gyerekekre, és szerencsétlenségeket helyettesítettek. A papok szútrák olvasása mellett hálát adnak, és elégetik a kapott babákat. Ezek közül a babák közül sok még mindig jó állapotban van, így sokat ki is állítanak a templomban belőlük. A Kasuisai Hina Matsuri a kapott babák kiállításáról szól, amelynek keretében szépen felállítják a babákat, megemlékezést tartanak, majd elégetik őket. A fesztivál célja a babák iránti hála érzésének kifejezése.

A Kasuisai Hina Matsuri minden évben január 1. és március 31. között kerül megrendezésre. A fő attrakció az a körülbelül 1200 baba, amelyet mint a nagycsarnokban, mind a folyosókon és az épület egyéb részein, például lépcsőkön is kiállítanak. Az egész templom területe gyönyörű. Márciusban, a fesztivál hónapjában körülbelül 20 fajta pünkösdi rózsa virágzik 70 cserépben, így szebbnél-szebb virágok is díszítik az eseményt.

A környéken is kiaknázzák ezt a lehetőséget és babák díszítik az üzleteket, irodákat és létesítményeket, és az egész régió a Hina Matsuri részévé válik.

Források:

https://www.kasuisai.or.jp/

https://www.forbes.com/sites/micheleherrmann/2020/02/18/hina-matsuri-shizuoka/?sh=73cffa3f69e9