004369911060985

A Shintō vallás eredete a yayoi időszakra (i.e. 300-300) nyúlik vissza. Középpontjában a kami, vagyis az istenségek tisztelete áll, akikről úgy tartják, hogy olyan természetes elemekben élnek, mint a kövek, folyók, hegyek és a növényvilág. A Shintō az emberiség és a természeti világ bonyolult kapcsolatát testesíti meg, a kaminak szentelt szent terekkel gondosan elkülönítve a földi birodalomtól. Ise és Izumo két olyan szentély, amely a vallásban meghatározó szerepet tölt be.

Mie tartományban található az Ise-szentély. Ez az egyik legjelentősebb szentély Japánban, Amaterasu istennő előtt tiszteleg. A hely maga szentnek számít, és a császári család tiszteletének fókuszpontjaként szolgál, akik származásukat a Napistennőig vezetik vissza. A szentély bonyolult elrendezése egy külső szentélyből áll, amely a belső szentélyhez vezet. Természetesen a köznép elől el van zárva. Torii kapuk tagolják az utat a szentély szíve felé, ahol Amaterasu isteni jelenléte lakozik. A szentély építészeti csodája, amelyet aprólékosan kidolgoztak a hagyományos shinmei zukuri stílusban, megtestesíti a lelki tisztaság és az istennő iránti áhítat lényegét.

Az Ise-szentély rituális megújítása

Az évszázados hagyományt megtestesítő Ise-szentély két évtizedente átesik a megújulás szent rituáléján, ez a gyakorlat Jitō császárné (686-697) uralkodására nyúlik vissza. Ez az ünnepélyes szertartás, amelyet a szentély teljes rekonstrukciója fémjelez, az élet ciklikusságát, valamint az emberiség és az istenség közötti örökkévaló köteléket szimbolizálja. Minden aprólékos rekonstrukció megerősíti a szentély időtlen örökségét a következő generációk számára.

Az Izumo Taisha szentély

A Shimane tartományba kalandozva meglátogathatjuk az Izumo Taishát, amely a Sintō tiszteletének egyik legfontosabb bizonyítéka. A környezete fölé magasodó szent építmény Ōkuninushi no Ōkami előtt tiszteleg, az istenség előtt, akit azért tisztelnek, mert felbecsülhetetlen értékű bölcsességet adott az emberiségnek. A szentély építészeti pompája, amely a Yayoi korszak magas magtárait idézi, impozáns jelenlétével és bonyolult kialakításával igazán látványos.

Japán egyik legszentebb és legrejtélyesebb helyszíneként tisztelik, a zarándokokat és a vándorokat egyaránt vonzza, évszázadok óta.

A legenda szerint Izumo Taisha Ōkuninushi no Mikoto lakhelye. Azt mondják, hogy itt találkozik az isteni és a halandó birodalom, és olyan mítoszokat és misztériumokat szőnek, amelyek nemzedékeket ragadtak meg. A szentély bonyolult faragványokkal és szent szimbólumokkal ékesített.

Azok számára, akik Izumo Taisha-ba indulnak, az élmény meghaladja a puszta turistás nézelődést – ide ellátogatni a lélek zarándoklata is egyben.

Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ise_Grand_Shrine

https://en.wikipedia.org/wiki/Izumo-taisha

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán