004369911060985

A karácsony Japánban nem munkaszüneti ünnep, de egyre népszerűbb, főleg a fiatalok körében.

Egyesek úgy ünneplik a karácsonyt, hogy ajándékokat cserélnek, és időt töltenek egymással. Főleg a fiatalok, a szentestét gyakran romantikus ünnepnek tekintik. Ilyenkor a párok ajándékokat cserél vagy randevúznak.

A karácsonyi sütemények széles választéka önti el a boltokat, cukrászdákat és hirdetéseket. A karácsonyi tejszínes-epres torta talán az egyik legjellemzőbb ilyenkor, amelyet előre meg lehet rendelni a boltokban. Persze más változatok is léteznek, például gyümölcsös, csokis változatok, torta vagy rolád alakban, cuki díszítéssel.

Japánban a bevásárló negyedekben és az áruházakban gyakran látni karácsonyi díszeket és fényeket, de ezek a dekorációk inkább kereskedelmi célokat szolgálnak. Nagyon kedvelt a téli esti kivilágítás is, amely a nagyobb parkokban csodálható meg, de vannak, akiket elragad a hév és az otthonukat öltöztetik ünnepi világításba.

Amikor Japánban jártam egyetemre, alkalmam volt egy japán családdal ünnepelni ezt az ünnepet, akiket kicsit régebbről ismertem meg, még a Japán Alapítványnál töltött kutatói ösztöndíjam alkalmával. Az Ő részükről mindent megtettek azért, hogy minél meghittebb hangulatot varázsoljanak nekem. Így utólag visszagondolva olyan programokat csináltunk, amelyeken akkor ott ugyan kicsit meglepődtem, mert számomra idegen volt, de részükről a karácsonyt valószínűleg így képzelték el.

Mit is csináltunk együtt?

Karácsonyi epres-tejszínes tortát készítettünk. Hasonlót, mint amilyet az áruházakban lehet vásárolni.

Ellátogattunk a közelben egy családhoz, akik a környéken arról voltak híresek, hogy az egész házukat és kertjüket kivilágították. Mikulástól kezdve szarvasokig, szánig, hóemberig, csillagokig, hópihékig minden formációt találhattunk, amelyek fényárba öltöztették az egész telket. Durván giccses volt, de ez az én szubjektív véleményem. Ők nagyon jót mosolyogtak rajta és mesélték, hogy évről évre egyre több díszt tesz hozzá. Kíváncsi vagyok, hol tárolja ezeket év közben.

Klasszikus koncertre látogattunk el szenteste.

Elmentünk egy közeli karácsonyi kivilágításra.

Megkóstolhattam a KFC ropogós sült csirkét, de egyébként teljesen átlagos japán ételeket ettünk.

Mivel épp ebben az időben Tokió mellett jártam egyetemre, ezért éjszakai busszal mentem Oszakába. Akik pénzt szeretnének spórolni, azoknak ez egy igazán kedvező alternatíva. Késő este indult a busz és hajnalban érkezett meg. A nők a busz elejében, a férfiak a végében helyezkedtek el. Nem voltak luxus körülmények, de kényelmes volt, csendes és tudtam valamennyit aludni is.

Kép: https://www.timeout.com/tokyo/news/this-winter-illumination-at-matsumoto-castle-in-nagano-is-spectacular-021722?itm_source=parsely-api&fbclid=IwAR1agxXx3lWtV6efrdq56NlewZ54QtMWk9ZP1Pj93N5AK4zcL0hKLuFoeu0