004369911060985

Ishikawa Goemon (石川五右衛門, 1558-1594) legendás japán törvényen kívüli hős volt, aki aranyat és más értékeket lopott, hogy a szegényeknek adhassa. Legendája a kortárs japán kultúrában él tovább, mely gyakran erősen eltúlzott ninja képességekkel ruházza fel.

Ishikawa Goemon Japán Robin Hood

Egy ígéretes ifjú harcos…

Goemon eredetének és kalandos életének sokféle változata létezik a korabeli krónikák szerint. Egyes források szerint Sanada Kuranoshin néven született 1558-ban, egy szamuráj családban, a hatalmas Miyoshi klán szolgálatában Iga tartományban. 1573-ban, amikor édesapját (feltételezhetően Ishikawa Akashi) megölték az Ashikaga sógunátus férfiai (egyes verziókban az édesanyját is megölték), a 15 éves Sanada bosszút esküdött és elkezdte kifejleszteni Iga ninjutsu művészetét Momochi Sandayu / Momochi Tambashōgun fennhatósága alatt. Amikor gazdája felfedezte, hogy Sanada beleszeretett a shōgun feleségébe, és teherbe is ejtette a nőt, a fiatal harcos kénytelen volt elmenekülni.

Néhány más visszaemlékezés Gorokizu (五郎吉) néven említi, és azt állítja, hogy Kawachi tartományból származott, és egyáltalán nem volt nukenin (kifutó ninja). Ezután a szomszédos Kansai régióba költözött, ahol Ishikawa Goemon néven megalakította és vezetője lett a tolvajok és banditák csapatának, kirabolva a gazdag feudális urakat, kereskedőket és klerikusokat, hogy aztán megossza a zsákmányt az elnyomott parasztokkal.

Egy másik változat Oda Nobunaga hadúr életének sikertelen mérgezési kísérletét is Goemonnak tulajdonította, ami után az ifjú rablóvá kényszerült, amikor a ninja-hálózatok felbomlottak.

Robin Hood színre lép… hogy végül el is bukjon

Sok fiktív történet kering az igazságos haramiáról. Az egyik krónika szerint Goemon megkísérelte például ellopni még az arany tigris-hal tetőtéri díszeket is Nagoya kastélyából. De karrierje minden bizonnyal Momochi híres kardjának ellopásával kezdődött.

De az érdekes Goemon-ban, hogy életének leghíresebb eseménye a saját halála. Goemon megpróbálta meggyilkolni Toyotomi Hideyoshi nagy hatalmú despota hadurat, hogy megbosszulja felesége, Otaki halálát és fia, Gobei elfogását. A haramia besurrant a Fushimi-kastélyba, és belépett Hideyoshi szobájába, de véletlenül ledöntött egy csengőt az egyik asztalról. A zaj felébresztette az őröket, és Goemont elfogták. Hideyoshi parancsára halálra ítélték azzal, hogy fiával együtt egy forró vízzel teli üstben agyonforralták a kiotói Nanzen-ji templom sanmoni kapui előtt. Goemnon úgy próbálta megmenteni a fiát, hogy a feje fölé tartotta. De aztán hirtelen mélyen az üst aljába vetette, hogy a lehető leggyorsabban megölje. Aztán a fiú testével magasan a levegőben állt ellenségeivel dacolva, míg végül fájdalomnak és sérüléseknek engedett, és az edénybe süllyedt.

Ishikawa Goemon kivégzése japán híres mesealakok

Még halálának dátuma is bizonytalan, mivel egyes feljegyzések szerint erre nyáron került sor, míg egy másik verzió szerint október 8-án, a japán ősz közepe után történt. Mielőtt meghalt, Goemon írt egy híres búcsúverset, mondván, hogy: „ Hiába, a tolvajok mindig léteznek.” A neki szentelt sírkő a kiotói Daiunin templomban található. A nagy vasforraló alakú kádat – amiben halálra főzték – ma már speciális fürdőkád fajtának „Goemon Buro„-nak („Goemon fürdőnek”) hívják az Onsenekben.

A halhatatlan hős…

Ishikawa Goemon a Kabuki, a Bunraku, a filmek, a mangák, az animék (pl. Lupin III) a videojátékok, a tévésorozatok és a regények hőse napjaink Japánjában. A modern pop kultúrában Goemont általában kétféle módon ábrázolják: vagy egy fiatal, karcsú nindzsa, vagy egy nagydarab, bivaly-erős japán bandita.

1992-ben Goemon megjelent a japán postai bélyegek kabuki sorozatában.

Ishikawa Goemon számos klasszikus kabuki színdarab témája. Az egyetlen, amely ma is előadásban van, a Kinmon Gosan no Kiri (Az arany kapu és a Paulownia címer) Namiki Gohei drámaíró 1778-ban írt öt felvonásos darabja.

Goemon a régóta futó Konami videojáték-sorozat, a Ganbare Goemon, valamint az ezen alapuló televíziós sorozat címszereplője is. Goemon megjelenik a Samurai Warriors és Warriors Orochi videojáték-sorozatban is, ahol magát a tolvajok királyának vallja, óriási buzogányt hord magával és hátra szerelt ágyút lenget.

Goemon számos, a második világháború előtti japán film témája volt, például Ishikawa Goemon Ichidaiki és az Ishikawa Goemon no Hoji. Gonosz szereplő a Torawakamaru és a Koga Ninja c. filmekben, és tragikus antagonista a Fukurō no Shiro c. filmben. A japán Robin Hood-ot és kivégzését Ozu „A lebegő gyomok története” némafilmje is megörökíti.

Írta: Ballagó Petra

Források:

https://www.peak-experience-japan.com/blog/492

https://samurai-world.com/ishikawa-goemon/

Kép források:

Utagawa Kunisada – http://www.buddhanet.idv.tw/aspboard/UploadFile/2009-5/20095169345684883.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10273613

Utagawa Toyokuni I – internet, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1711951

error: Content is protected !!