Ha még nem untátok meg a karácsonyi édességek sorát és szívesen kipróbálnátok valami nagyon könnyű és annál finomabb receptet, akkor legyen ez az!
Arról már írtunk korábban, hogy Japánban nem úgy ünneplik a Karácsonyt, mint a keresztény országokban. Van néhány sajátossága a japán Karácsonynak.
A KFC karácsonyi menü az egyik ilyen. Másik nagyon kedvelt étel, amelyet ilyenkor fogyasztanak, és amelyre már jóval Karácsony előtt rendeléseket adhatnak le az emberek a cukrászdákban, szupermarketekben, az a Christmas Cake, japánul: クリスマスケーキ, azaz a karácsonyi torta.
Nagyon sok változat létezik belőle, az egyik legelterjedtebb tejszinhabos epres piskóta torta. Most mutatunk egy receptet, amelyet egy kezdő szakács is könnyedén elkészíthet:
A piskótához (4 személy):
6 tojás6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
Csipet só
0,5 cs sütőpor
A krémhez:
500 ml habtejszin
Cukor ízlés szerint
Sok sok eper
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. Fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Sárgáját a cukorral össze keverjük egészen addig, amíg elkezd kivilágosodni.
Ezt követően a liszthez hozzáadjuk a sütőport és beleszitáljuk a tojásos-cukros krémbe, majd picit tovább verjük a habverővel. Ehhez a sűrű masszához hozzá forgatjuk a tojás fehérje habot, majd sütő papírral bélelt torta formába öntjük és arany barnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Én általában két részletben szoktam kisütni, mivel 2 torta lapra lesz szükségünk és úgy később nem kell a tortát ketté vágni. J Ha mégis egybe sütnénk az egész tésztát, akkor ha kihűlt, egy nagy késsel kettő vágjuk.
Amíg hűl a torta lap, addig a hideg habtejszint cukorral és habfixálóval kemény habbá verjük. Én nem szeretem az édes tortákat, ezért 3 evőkanál cukrot szoktam használni ehhez a mennyiséghez. Ez persze lehet több is.
A tortát magát is könnyű összeállítani: alulra az egyik piskóta lap majd krém, eper szemek félbe vágva, majd a másik torta lap. Végül a krémet egyenletesen eloszlatjuk a tortán. Ha szeretünk kísérletezni, a krémet hab zsákba is tehetjük és különböző formákat nyomhatunk a tetejére és azzal díszíthetjük azt. Nagyon jól mutat, ha eper darabokat teszünk a torta tetejére, vagy/és csokit, marcipán figurákat.
Az eredmény egy nagyon könnyű, nem túl édes gyümölcsös torta. Nálunk mindig nagy sikert arat!
Kertész Alexandra
Recept: saját recept, amelyet egyszer Japánba mutattak nekem és azóta így készítem
Kép: https://www.lawson.co.jp/recommend/christmas/cakes.html#xmas-cake