004369911060985Az előző cikkben 10 népszerű kerámia stílust mutattunk be, most következzen újabb 10!

1 Iwami

Shimane prefektúra Gotsu városában gyártják az Iwami kerámiát. Eredete a koreai invázióig nyúlik vissza, amikor a japán megszállók egy koreai keramikust, Riroushit áthozták Japánba.
A területen a porcelán manufaktúra 1765-ben kezdődött, főként tálakat és sake üvegeket gyártottak. Az 1780-as években aztán megkezdték a vizes kancsók gyártását, amely azóta is Gotsu kerámia gyártásának fókuszában áll.

2 Izushi

Izushiban (Hyogo prefektúra) készül ez a fajta porcelán. 1764-ben kezdték gyártani, amikor Izuya Yazaemon keramikus egy kemencét épített a területen. Manapság 4 kemence működik, amelyek évszázadok óta tartják a hagyományt, és adják tovább a tradíciót.

Az Izushi porcelánt többnyire étkészletek készítésére használják; tiszta fehér színe van, szinte már fehérebb a hónál is.

japán kerámia

3 Karatsu

Saga és Nagasaki prefektúrában készült porcelán. Az Azuchi-Momoyama-korszakban főleg teaszertartásokhoz készítettek belőle csészéket, edényeket. A Karatsu porcelán egyszerű és tökéletlen, amely a wabi-sabi életfilozófiával harmonizál.

4 Kasama

Ibaraki prefektúrában, Kasama városban gyártott kerámia. A története az Edo-korig nyúlik vissza. Főleg üvegeket, kancsókat és étkészletet készítettek belőle. A háború után megnyílt az Ibaraki Prefektúra Kerámia Iskolája, ahol folyamatosan új keramikusokat képeztek, akik nagyon magas szinten művelték ezt a szakmát.
Mivel a Kasama kerámia ellenálló a porral szemben, szívesen használják a háztartásban. Manapság leginkább vázákat és beltéri dekorációkat találunk ebből a fajta kerámiából.

5 Koishiwara

Fukuoka prefektúrában, az Asakura-negyedben találjuk meg a Koishiwara kerámia központját. 1669-ben egy keramikus, Takatori Hachinojo felfedezett egy új típusú agyagot, amelyet elkezdett használni. Később a Kuroda-birtok ura hívott Hachinojo mellé még egy mestert, hogy porcelánt is készítsenek. Ekkor még Nakano kerámiaként, illetve porcelánként ismerték ezt a fajtát. Egy időre aztán leálltak a készítéssel, és csak az 1920-as években indították el újra, ekkor már Koishiwara néven. Főleg virágvázákat, sake palackokat és teatartókat készítettek belőle.
A második világháború után a Koishiwara porcelánok iránti kereslet ugrásszerűen megnőtt, és azóta is nagyon népszerű.

6 Kutani

Az Edo-korszakban gyártották először Ishikawa prefektúrában, Kaga város környékén. 1655-ben ismerték el először japán kerámiaként.
A Kutani kerámia feltűnő dizájnnal, élénk színekkel rendelkezik, és többféle stílusban készítik őket.

7 Kyōtō-Kiyomizu

A nevéből is látható, hogy Kiotó környékén készül ez a kerámia. A Nara- és Heian-korszakban kezdték el gyártani, és ahogy a teaszertartások népszerűsége növekedett, ezzel párhuzamosan a Kiotóban készült kerámiák iránti igény is megnőtt. A 18. században a a császári család, a sógunok és a hadurak használták, majd a Meiji-korszakban külföldre is exportálták.

8 Mashiko

Tochigi prefektúra Mashiko városa a Mashiko kerámia központja. Az Edo-korszak végén kezdték el gyártani, amikor Otsuka Keizaburo keramikus bemutatta vizes kancsóit.
A Mashiko kerámia gazdag vasban és kovasavban. Főleg teáskannákat készítenek belőle.

9 Mikawachi

A Mikawachi porcelán Nagasaki prefektúrában készül, Sasebo városban. A 16. században jött létre, amikor a Hirado-birtok hadura vagy száz koreai keramikust hívatott az országba. Köztük volt az egyik leghíresebb, Koseki is (Koseki fia volt az, aki felfedezte a fehér porcelán ásványt 1640-ben). A Mikawachi porcelánok sokáig ajándékként készültek az Edo sógunátus számára, illetve Kínába és Európába is küldtek belőle. Mivel a Hirado-birtok jóvoltából készültek, ezért Hirado porcelánként is ismert.

10 Mino

Gifu prefektúrában készül, Tono környékén. Az 5. században kezdték gyártani. Mivel fehér zománccal borított, úgy néz ki, mint egy porcelán, így a mindennapi használata is kényelmes. Több mint 15 típusú Mino kerámia létezik.

Mino is a legnagyobb kerámia központok közé tartozik.

Forrás:

https://japanobjects.com/features/japanese-pottery

Képek

https://kogeijapan.com

Izushi-yaki (porcelain) painting

By Unknown author – Brooklyn Museum, No restrictions, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49646494