004369911060985

A Hōjicha ( 焙 じ 茶) egy pörkölt japán zöld tea fajta, vörösesbarna árnyalattal. A hōjicha összetett szó, mely a „pörkölt” (hōji) „tea” (cha) szavakból tevődik össze.

Jellemzően banchából ( 番 茶, Japánban „közönséges teaként” is ismert, a szezon utolsó betakarításából készül tea) készítik.

A hōjicha készítésének folyamatát 1920-ban fedezték fel véletlenül, amikor egy kiotói kereskedőnek eladhatatlan minőségű bancha teája volt. A bancha pörkölésével a kereskedő új ízt hozott létre; így született meg a hōjicha. A hōjicha népszerűsége napjainkban is töretlen.

A teatermelők megpárolják és megszárítják a leveleket, majd faszén fölött, porcelántálban lassan, 150 °C-on megpörkölik őket. Ez a pörkölési folyamat megakadályozza az oxidációt, és világos aranysárga színt kap, ellentétben a többi japán teával, melyeket gőzölnek.

A pörkölés csökkenti a tea általános koffeinszintjét is, így a nap későbbi részében népszerű innivaló.

A száraz hōjicha tealevelek barna színűek és ék alakúak. A teát magas hőmérsékleten pörkölik, ami a levelek színét zöldről vörösesbarnára változtatja.

Leforrázás után a hōjicha vörös színű, diós illatú, piritott, édes ízű. A teának kevés, vagy egyáltalán nincs keserű utóíze.

A hōjicha készítéséhez használt pörkölési eljárás csökkenti a teában lévő koffein mennyiségét is. Könnyű innivalóként a hōjicha népszerű tea az esti étkezés közben, lefekvés előtt, gyermekek és idősek számára is kedvelt teafajta.

A hōjicha por formájában is kapható, amelyet gyakran fagylalt vagy édességek ízesítésére használnak.

Hogyan készítsünk hōjicha teát?

A hōjicha főzéséhez tegyünk 1 ½ teáskanál teát egy csészébe, és adjunk hozzá 90°C-os forró vizet. Hagyjuk állni 30 másodpercig, majd szűrjük le egy teáscsészébe, és élvezzük a kellemes illatú finom teát.

Forrás: