004369911060985

Új év, új célkitűzések. Azonban vigyázat! A változás ijesztő. A legtöbb ember nem szereti a változást, mi több egyenesen pánikba esik, ha változtatni kell az eddigi, jól megszokott dolgokon. Pedig az emberiséget mindig is a változás, vitte előre a fejlődés útján.

kaizen japán változás

A japán emberek biztonságérzetét a stabil, jól kiszámított és rendszerszerű működés adja. Nem meglepő hát, hogy kevésbé vevők a változtatásokra.

Step by step japán módra:

 

kaizen egy összetett szó, mely a „kai” (改) vagyis „változás” és a „zen” (善) vagyis a „harmónia” kanjik összetételéből áll.

A kaizen szót leggyakrabban a vállalatirányítási-, termelési rendszerekben szokás használni. A kaizen azonban több, mint egy egyszerű módszer. Egyfajta filozófia, mely megmutatja, hogyan lehet lépésről lépésre megvalósítani a változást a saját életünkben.

Biztosan mindenkivel megesett már korábban, hogy nagy lendülettel vágott bele valaminek (pl. fogyókúra elkezdése, rendszeres sportolás elkezdése, káros szenvedélyről való leszokás), majd nagyon hamar belefárad, az első néhány kudarc után teljesen feladja, mondván „hát ez nem nekem való.” A Kaizen azonban segít abban, hogy elhiggyük, nincs mitől félnünk, nyugodtan változtassunk az életünkön, életmódunkon, karrierünkön vagy akár párkapcsolatunkon mindezt úgy, hogy apró lépésekkel haladunk a kitűzött cél felé. Hiszen valójában valamennyien a folyamatos javulás és fejlődés lehetőségét keressük.

Hogyan lesznek mégis a kis lépésekből nagy ugrások?

Az emberi agy úgy van beprogramozva, hogy ellenálljon a változásoknak. Kis lépésekben haladva azonban lényegében újra tudjuk programozni az agyunkat, mely az alábbi eredményekkel jár:

  •   Megszűnik a kreatív folyamatok területén történő elakadásunk
  •   Ki tudjuk kerülni az „üss vagy fuss” reflexet
  •   Az idegsejtek között olyan új kapcsolódások jönnek létre, mely hatására az emberben boldogságérzet alakul ki a változás, változtatás folyamatában, így egyre gyorsabban és sikeresebben tudunk haladni a kitűzött cél felé

Hogyan kezdjünk neki?

Ebben segít a Kaizen 6 alapstratégiája, melyek a következők:

  • egyszerű kérdéseket tegyünk fel magunknak, hogy elűzzük a félelmet és inspiráljuk a kreativitásunkat
  • egyszerű gondolatok segítségével kezdjünk el új készségeket és szokásokat kialakítani anélkül, hogy megerőltetnénk magunkat
  • hajtsunk végre kicsi, ám garantáltan sikeres tetteket 
  • oldjunk meg egy kisebb problémát, még akkor is, ha épp egy nagy válsággal küzdünk a saját életünkben
  • adjunk apró jutalmakat magunknak, hiszen ezek hozzák a legjobb eredményt
  • vegyük észre az apró, ám fontos pillanatokat, amik felett mindenki más elsiklik

És ti, mit változtatnátok meg az életekben idén?

Ballagó Petra

Forrás:

Robert Mauer: KAIZEN – Változz félelem nélkül!