004369911060985

A teknős (kame / 亀) egyike azoknak az állatoknak Japánban, melyet nagy tisztelet övez.

A hosszú élettartam, a védelem, a türelem, a szerencse és a bölcsesség szimbóluma a szigetországban.

minogama japan teknős japan mitologia

 Minogame teknős

A japán kultúrában ugyanakkor a teknős az eget és a földet egyaránt jelképezi. A japánok úgy tartják, hogy az állatot védő kemény héj a mennyet, a héja alatti lapos és puha része pedig földet jelképezi. Ez azt jelenti, hogy a menny védi a földet, és az embernek jól kell viselkednie a föld felszínén, hogy kiaknázhassa a mennyben rejlő előnyöket.

A teknős jellemzői: lassúság, erő és szilárdság. Japánban úgy gondolják, hogy ezen tulajdonságok miatt, a kétéltű állat a türelmet, a tudást és a bölcsességet képviseli.

Teknősök a mitológiában

Genbu (玄武 ): más néven a Fekete Teknős vagy Fekete Harcos. A lény egy kiméra, mely egy hatalmas teknős és egy kígyó kereszteződéséből áll. Ez a teknős a kínai mitológiából került át a japán néphagyományba. A kínai emberek régen úgy hitték, hogy a teknős a hosszú élet és a halhatatlanság, míg a kígyó a szaporodás és a gyarapodás szimbóluma.

Úgy gondolták, hogy minden teknősbéka eredendően nőstény, és a szaporodásához egy kígyóval kell párosodnia. A kettő összefonódása nemcsak a hosszú élet és a termékenység szimbóluma volt, hanem a jin és a jang egyensúlya is.

genbu japan teknős japán mitologia

Genbu teknős

Japánban azonban védőszentként tartják számon. A Kiotói Császári Palota északi részén szentélyt (Kekun / Takeisao szentély建勲神社) is emeltek a tiszteletére, mert az ott élők úgy tartották, hogy a Genbu a hajdani császári várost védő négy égtájhoz köthető szent állat egyike, mely Északhoz köthető.

Minogame (蓑亀): ez a teknős kinézetében alig tér el a normál egyedektől. Leszámítva a különleges farkát. A minogame farka helyén ugyanis az emberi hajhoz hasonló tengeri hínárok és moszatok nőnek. A legendák szerint ezek a különleges teknősök az óceánban élnek, és akár 10.000 évet is megélnek. A minogamét a halászok és a tengerészek védőszentjének tartják.

Az egyik leghíresebb japán népmese hős, Urashima Tarō is egy ilyen teknős hátán utazott le a tenger mélyére, ahol a teknős Otohime hercegnővé változott. Sokan ezért úgy gondolják, hogy a Minogame valójában Kompira (金毘羅権現) buddhista istennő állati megtestesülése, aki a tengeri kereskedők védőszentje is.

A japán és a kínai mitológiában a kame többek közt a hatalom és a halhatatlanság szimbóluma is. Ennek bizonyítéka egy érdekes szobor, mely a tokiói Ryogoku kerületben található a Tokugawa Ieyasu Emlékmű képében.

A szoborkomplexum alsó részén egy teknős található, aki a hátán tart egy hatalmas oszlopot. Az oszlop tetején pedig a shogun szobra áll, aki egyesítette Japánt. A mítoszok szerint a Kame tartja a Világhegyet, a halhatatlanok menedékhelyét.

urashima taro japán teknős kultusz

Írta: Ballagó Petra

Források:

https://www.asterpix.com/symbols/symbolic-animals-in-japan/

https://jpninfo.com/103860

https://en.japantravel.com/blog/kame-or-turtle/60696

https://en.japantravel.com/blog/memorials-to-tokugawa-ieyasu/60333

Genbu

Képek: https://i.pinimg.com/

error: Content is protected !!