004369911060985

A kappa (河童, a folyó gyermeke, előfordulhat még: Kawatarō 河太郎, Kawako 川子, Kahaku 河伯, Kawappa かわっぱ, Kawarō 河郎) az egyik olyan figura, amellyel gyakran találkozhatunk.

A templomokban és szentélyekben gyakorta vannak kappa szobrok, de a kappa tanító jellegű plakátokat is gyakran látni. A kappát városok is szívesen választják maguknak szerencse figurának. Ez nem mindig volt így. Régebben a kappákról az a hír járta, hogy az embereket a vízbe ragadják, különösen szerették a gyerekeket a vízbe rántani és megfullasztani. Kicsi, gyerek méretű, béka szerű, kissé ijesztő lényeknek írták le őket egy tányérral a fejükön és számos esetben teknős páncéllal a hátukon.

A monda szerint a kappákat eredetileg olyan lényeknek jellemezték, akik harcot provokálnak az emberekkel és legyőzhetetlenek természet feletti erejük miatt. A történetben arról is szó esik, hogy a kappáknak van egy gyenge pontjuk is: a tányérban ami a fejükön van, víz van. Ha ezt a vízet kibillenti az ellenfél, a kappa legyőzhetővé válik. Erre egy okos ember jött rá. Mielőtt ugyanis a kappa harcolni szeretett volna vele, az ember meghajolt előtte. A kappa viszonozta a meghajlást, ezzel a víz kiömlött a fején lévő tányérból és így az ember könnyedén győzedelmeskedett felette. Egyes feljegyzésekben arról szó van, hogy a kappák sok jóra is megtanítják a jó embereket, például megtanítják nekik, hogy kell orvosságot elkészíteni.

Közmondások is kialakultak a kappákkal:

屁の河童- ha no kappa- a kappa fingja (annyira fontos, mint ahogy a kappa fingott), tehát nem fontos

河童の川流れ- kappa no kawanagare- kappát is elsodorja a víz, vagyis nagyjából annyi: a profi emberek is tévedhetnek

A kappák nem csak a monda világban szerepelnek, hanem a kultúra szerves részévé vált. Arra is lehet példát találni, hogy a tavak, folyók mentén kappát ábrozoló plakátokkal hívják fel a gyerekek figyelmét arra, hogy a víz mellett óvatosnak kell lenniük, nehogy a kappa elragadja őket, azaz, nehogy beleessenek a vízbe.

A kappát a 18.sz. végére mint egy vízisten tisztelték, ezért áldozatot is mutattak be neki. Mivel a kappa a mese szerint szereti az uborkát, ezért egy ételt is elneveztek róla: kappa maki, vagyis uborkás maki, amikor is a noris rizsbe uborkákat tesznek.

Érdekesség, hogy van olyan történet is, hogy a kappa azt hiszi, hogy az ember fenekében egy mágikus kő található és ezt a kappa ki akarja szívni onnan. Ezt a forrást támasztja alá Hokusai egyik fametszete, ami arról szól, hogy hogyan kell kappát fogni. Az Edó-korban vannak feljegyzések, ahol a kappát egy játékos, vicces, naív, gyerekes teremtménynek ábrázolták.

Források:

www.japandigest.de

www.univie.ac.at

Képek: wikicommon szabad felhasználású képe https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Illustrated_Guide_to_12_Types_of_Kappa.jpg#file

kappa szobor Miyajimán saját kép

Kertész Alexandra

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán

error: Content is protected !!