004369911060985

Mi sem tudna jobban elrontani egy kellemes nyár estét, mint a szúnyogcsípés. A japán nyár egyik leghasznosabb eleme a katori senkō, ami hatékonyan védi őket meg a szúnyogoktól.

katori senko japan füstölő

Mi is az a katori senkō?

katori senkōt először a 19. században alkották meg. Egy japán utazó Amerikából hozta a szigetországba a Pyrethrumot (egyfajta krizantém). Úgy gondolta, hogy a megszárított Pyretrum elégetésével meg tudja ölni a rovarokat. Ugyanis a piresztroid (a Pyrethrum egyik összetevője) rovarirtó hatású.

katori senkō igen ismert a japánok számára. Például a haiku-versekben a katori-senkou is szerepel, ami nyarat jelent. Nem véletlenül. Tudtad, hogy a katori-senkou az egyik legfontosabb dolog a japán nyárban?

katori senko japan füstölő

Füstöljük ki a szúnyogokat!

Japánban az egyik legismertebb nyárhoz köthető jelenet a „katori senkō„, amelyből füst gomolyog a levegőbe. Legtöbbször egy tátott szájú malac formájú kerámiából, mely valóban a hagyományos japán nyár jelképe lehet.

Magyarul szúnyogtekercsnek nevezzük, rovarölő szerek, amelyeket a dalmát krizantémból (Pyrethrum vagy Jyotyuugiku, 除虫菊) nyert piretroidnak füstölő tekercsekké való gyúrásával állítanak elő, főként szúnyogok elpusztítására.

A füst önmagában nem hatékony a szúnyogok elpusztításában, de az égés során magas hőmérsékleten elpárolgó piretroidnak rovarölő hatása van.

A spirál alakú a katori-senko leggyakoribb típusa. Ennek az az oka, hogy hosszabb ideig ég, és kevésbé terjedelmes, mint bármely más forma.

Ha letekernénk egy tekercset, a teljes hossza eléri a 75 cm-t. Egyetlen gyújtással egy tekercs körülbelül 7 órán keresztül ég, ami az átlagos alvási óráknak felel meg Japánban. A stabil hatás a végsőkig kitart, így szúnyogcsípés nélkül nyugodtan alhatnak távol-keleti barátaink.

katori senkō nagyon praktikus és kényelmes, valamint könnyen használható, ezért nemcsak Japánban, hanem más országokban is használják.

Napjainkban már kapható néhány színes szúnyogriasztó tekercs is, például rózsaszín és lila színben, és a katori-senko számára „kayariki” (蚊遣器) nevű tartályok alakja, anyaga és színe változatossá vált.

katori senko japan füstölő

Ballagó Petra

Források:

https://fukuyama.hiroshima-u.ac.jp/life5/senkou/contents.html

https://livinginjapan.net/2019/07/00288/

error: Content is protected !!