004369911060985

Kevés ember mondhatja el magáról, hogy szeret takarítani. A legtöbbeknek a takarítás az ún. „szükséges rossz”, amit meg kell csinálni, mert hát, hogy nézne ki a saját otthonunk, ha nem tartanánk rendben.

keukegen youkai japán  piszok takarítás

Pedig nagyon is megéri belefektetni az időt és energiát. Jól tudják ezt a japánok is.

A szigetországban év végén szokás elvégezni az ōsōji-t (大掃除) vagyis a „Nagy Takarítást”.

Az Edo-korban az emberek azt hitték, hogy a decemberi takarítás nem pusztán a ház takarítása, hanem tisztító rituálé is, amely az újévi Isten, Toshigami-sama eljövetelére készül.

Ezért ma is él az a meggyőződés a japánok körében, miszerint ōsōji több, mint a ház felkészítése az egész család eljövetelére. Ez egy új szellemet és egy új kezdetet szimbolizál. A susuharai (払 い) vagyis portisztítás az egyik legfontosabb része az ōsōji-nak, melyen az otthoni és munkahelyi por, valamint mindenféle szennyeződés eltávolítását értjük.

Az ōsōji hajdanán december második hetében kezdődött, általában december 13-án. De manapság úgy tűnik, hogy sokkal később kezdik, akár december utolsó napján (大 晦 日, o-misoka, december 31.). Sok cégnél, iskolában vagy munkahelyen közvetlenül a karácsonyi ünnepek előtt tartják, december 23. vagy 24. körül.

keukegen japán youkai takarítás piszok

A porhoz és a piszokhoz a japán folklór szerint tartozik egy yōkai is, a Keukegen.

Ez a lény egy piszkos kis teremtmény, amely általában lakott területeken található. Akkora, mint egy kisméretű kutya. Általában hosszú, csimbókos, piszkos szőrgomolyagként jelenik meg. (leginkább a nálunk ismert hazai kutyafajtára, a pulira emlékeztet).

A keukegen hűvös, nedves, sötét helyeken szeret tanyázni; különösen szeret a padlólemezek alatt és lerobbant otthonok környékén élni, ahol a fülledtség, a nedvesség és az emberi tevékenység hiánya tökéletes táptalajt teremt a betegségek számára.

Aranyos kinézete ellenére a Keukegen nem jó háziállat. Valójában a balszerencse, a betegségek és a járvány aprócska szelleme. Betegséget és rossz egészséget hoznak azoknak, akik közelében laknak. Mivel természetüknél fogva félénkek, igyekeznek elkerülni az emberi érintkezést, és ritkán látják őket. Közelségük azonban nyilvánvaló, amikor egy háztartás tagjai rejtélyes módon megbetegszenek, vagy sorozatos balszerencse éri őket.

Aggodalomra azonban nincsen ok.  A Keukegen-t könnyedén távol lehet tartani. Csak takarítsd ki a házadat! A yōkai ugyanis távol tartja magát a tiszta, ápolt házaktól.

keukegen piszok youkai japán takarítás osoji

Érdekesség:

Keukegen neve valójában egy szójáték. Általában olyan karakterekkel írják, amelyek „szőrös, bolyhos látványt” jelentenek. De különböző karakterekkel is írható, amelyek jelentése „ritka és kétes”.

Ballagó Petra

Források:

https://jpninfo.com/36791

Képek:

http://www.cromagnon.jp/gallery/keukegen.html 

https://www.bilibili.com/read/cv281336

Matthew Meyer illusztrációja