004369911060985

A Kodama nezumik apró lények, amelyek az ismert erdei rágcsálókra, a pelékre hasonlítanak. Japán Észak-Keleti részén, a Tōhoku régió hegyi erdőiben élnek.

kodama nezumi japán yokai japán szellem

Ez a yōkai ritkán látható rejtőzködő életmódja miatt. Van azonban egy különösen figyelemre méltó viselkedése. Amikor a hegyi istenek feldühödnek, a kodama nezumi megduzzad. Felfújódnak, mint egy léggömb, akár a fugu (japán gömbhal).  Aztán hirtelen szétpukkadnak a gerincük mentén. A robbanás hangja állítólag hangosabb, mint egy lövés. A látvány pedig… hát el tudjuk képzelni.

A hegyi istenek követe: Egy cuki kisegér

Japán északkeleti hegyeiben élő vadászok etnikai csoportjának körében, a Matagi-k (又鬼) szájhagyományában nagyon jól ismert az apró élőlény. Az itteni vadászok úgy gondolják, hogy a kodama nezumi a hegyi istenek által küldött hírvivő állat. A kisegér szétpukkanása arra figyelmeztet, hogy az istenek dühösek. Amikor a matagi vadászok meghallják ezt a hangot, azonnal leállítják a vadászatot és hazatérnek.

Aki elég bolond ahhoz, hogy a robbanás hallatán folytatja a vadászatot, annak rossz zsákmánya lesz. Rosszabb esetben kihívja a hegyi istenek haragját. A vadászok, akik nem tartják tiszteletben az istenek jelzéseit megsérülhetnek, vagy akár katasztrófa áldozatai lehetnek (például betemeti őket egy lavina).

Néhány matagi úgy tartja, hogy a kodama nezumi valójában a hegyi vadászok és az erdőkerülők reinkarnálódott lelkei, akik dacoltak a hegyi istenek haragjával.

kodama netumi yokai japán szellemek

Legenda:

Egyszer egy hideg téli éjszakán vadászok egy csoportja egy hegyi kunyhóban pihent, amikor hirtelen a semmiből egy nő lépett az ajtajukhoz. Éjszakai menedékért könyörgött nekik. A hegyek azonban szent helynek számítottak. Nőknek tilos volt belépni a vadászok táborhelyére. Így a vadászoknak nem volt más választásuk, mint elküldeni őt.

Az asszony tovább vándorolt a dermesztő hidegben, míg egy másik kunyhóhoz nem ért. Újból könyörögni kezdett a bent lévő vadászoknak, hogy adjanak neki menedéket éjszakára. Ezek a vadászok is ismerték a törvényt, de megsajnálták az asszonyt. Túl veszélyes volt éjszaka a hegyekben barangolni, ezért megengedték neki, hogy ott maradjon.

Amikor megvirradt, az asszony már eltűnt. A vadászok, akik megengedték neki, hogy maradjon, sikeres vadászatnak örülhettek. Senki sem sérült meg, mindannyian gazdag vadakkal megrakva tértek vissza falujukba. A nő valójában a hegyi istennő, Nikko volt, aki megáldotta a vadászatot.

Az őt elküldő vadászcsoport azonban más sorsra jutott. Áldás helyett büntetés lett a jutalmuk. Mindegyiküket kodama nezumivá változtatta, és soha többé nem látták őket.

Ballagó Petra

Forrás:

yokai.com 

Kép:

https://waracul.com/2016/07/04/yokai-colunm-kodama-nezumi/

Illusztráció: Matthew Meyers