004369911060985

A kokedama (苔玉) egy összetett szó, mely japánul annyit tesz: mohagömb.

kokedama japán mohagömb

A kokedama tehát nem más, mint egy talajföldből készült labda, amelyet mohával borítanak és ebből valamilyen dísznövény nő. 

Eredete:

A kokedama a japán kertészkedés egyik legrégebbi művészeti formája, mely az Edo-korszakban ((1603-1868) jelent meg először.

Amikor egy növény gyökere olyan tömörre és szorosan nőtt a cserépben, hogy amikor eltávolították a kerámia borítást, a megnövekedett gyökerek összetartották a talajt tömör gömb alakot képezve.

A Kokedama valójában a Nearai Bonsai módszer modern adaptációja.  A „nearai” (洗 い) azt jelenti: „cserép nélküli”. Ez a bonsai és kusamono ültetési stílus kombinációja. Kokedama napjainkban nagyon népszerű a japán kertekben.

Hogyan készül?

Kokedamát szegény ember bonsaijának is nevezik. A tökéletes kokedama nedves akadama talajból és golyóvá formált keto -ból (tőzeg) készül. A növényt belehelyezzük a labdába, majd a mohát köré tekerjük. Alumínium huzallal vagy nejlon borítással rögzíti az egész köteget. A növénykompozíciót néha fel is függesztik, hogy a levegőben lógva hozzájáruljon az otthonunkban lévő harmónia megteremtéséhez.

A kokedamát rendszeresen öntözni kell. Az egyik módszer azt sugallja, hogy idővel érezni kell a kokedama súlyát – amikor a labda könnyűnek tűnik, akkor vízbe meríthető.

A kokedama készítéséhez a legjobb növények azok, amelyek közepes vagy teljes árnyékot igényelnek, mivel a közvetlen napfény valószínűleg megég, és végül a kokedama barna árnyalatú lesz.

Ballagó Petra

Forrás: 

https://www.wabisabijapanliving.com/single-post/2019/04/02/kokedama-moss-ball-house-plant

Kép: 

https://www.tranquilplants.co.uk/blogs/news/bbc-two-monty-dons-japanese-garden-journey-and-its-link-to-kokedama