004369911060985

Mit tennél, ha megadatna az időutazás lehetősége? Visszatérnél egy napra gyermekkorod legszebb időszakába? Újra élnéd életed első randevúját? Netán bocsánatot kérnél attól a személytől, akit egyszer nagyon megbántottál?

könyvajánló japán mielőtt a kávé kihűl

Van egy kávézó Japánban, Tokió egy eldugott kis szegletében, amelynek a szóbeszéd szerint, az egyik széke különleges tulajdonsággal bír. Ha valaki ráül, képes lesz az időutazásra. Utazhat a múltba, de akár a jövőbe is. Az irány szabadon választható a széken ülő számára, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartani. Ennek a kávézónak a neve Funicula Funicula. 1874-ben nyitották meg és már száznegyven éve működik. Hajdanán hosszú sorokban álltak a bejárata előtt azok, akik utazni szerettek volna az időben.

Sajnos a bosszantó szabályok miatt a kávézó egyre inkább veszített a népszerűségéből és az emberek lassan egyre szkeptikusabbak lettek az időutazás megvalósulásának lehetőségével szemben. És hogy mik ezek a szabályok?

Például, hogy az utazni vágyók csupán egyszer utazhatnak és csak olyan személlyel találkozhatnak, aki már egyszer járt ebben a kávézóban. Az idő is rendkívül rövid, amit az adott időperiódusban eltölthetnek; az adott személynek még azelőtt meg kell innia a kávéját – és egyúttal visszatérni a jelenbe -, mielőtt az kihűl, mert ha nem teszi, annak rettenetes következményei lesznek. Akár a múltban, akár a jövőben tett látogatás, és az ott megtörténtek sajnos nem befolyásolják a jelent.

Mindezek ellenére a kisregény négy olyan nő történetét meséli el, akik vállalkoztak az időutazásra, hogy valamilyen módon megoldást találjanak jelen életük problémáira. Miközben feltárul a múlt, megismerhetjük az egyes karakterek mély lelkivilágát, segít szembe nézni nekik a félelmeikkel, kétségeikkel. Az időutazás végére pedig nem csak a szereplőknek, hanem az olvasónak is olyan katarzisélményben lesz része, amely nem csak a jövőre, hanem a jelenre is hatást gyakorol.

A szerző, Kawaguchi Toshikazu eredetileg ismert drámaíró és színházi rendező akinek azonos című darabja hatalmas sikert aratott a szigetországban. A műből 2018-ban filmadaptáció is készült, melyet idén a magyar nézők is megtekinthettek a Japán Film Fesztivál keretein belül.

 Írta: Ballagó Petra

Kép: moly.hu