004369911060985

A Zöld nap a Golden Week harmadik jeles ünnep napja.

midori no hi zöld nap japán goldn week

1989 és 2006 között ezt a napot a jelenlegi Shōwa no hi-n, április 29.-én ünnepelték, 2007-től pedig május 4.-én. A nemzeti ünnepekre vonatkozó törvény 2. cikke szerint „a természet megajándékozása, annak élőlényeinek értékelése és a gazdag szíve ápolása” céljából nyilvánították a Midori no hi-t ünnepnappá. Felmerült a „Tudomány napja” elnevezés is, mivel a Shōwa császár tenger biológus volt, de ezt aztán később elvetették.

midori no hi zöld nap japán goldn week

A nap időpontját azért változtatták meg, mert Hirohito császár 1989-ben hunyt el és Őt Akihito császár követte. A 8.század óta szokás Japánban a mindenkori császár születésnapjának megünneplése, amely Akihito lemondott császár esetében december 23.-a, a jelenleg császár, Naruhito esetében ez február 23.-a.

Tehát ez az ünnepnap mindig a mindenkori császár születés napjától függ. Hirohito császár halála után április 29.-ét nem akarta a kormány megváltoztatni, mivel ezzel kezdődött a Golden Week. Így jött az ötlet, hogy ha ilyenkor amúgy is az emberek utazgatnak, akkor legyen ez a Zöld nap, ami a természet tiszteletét ünnepli. 2005-ban aztán felülvizsgálták a turizmussal kapcsolatos törvényt és annak hatályba lépését követően 2007-től visszaállították a korábbi Shōwa no Hi elnevezést április 29-re és a Midori no hi-t áttették május 4.-re. A törvény valahogy ezt így magyarázza (szabad fordításban): „Visszatekintés a viharos napok utáni Shōwa rekonstrukcióra és az ország jövőjére gondolás.”

Érdekesség, hogy abban a 18 évben, amíg a Shōwa no Hi napján ünnepelték a Zöld napot, nem csak zöld nap volt, hanem inkább zöld hét/ hónap. Ezt az április 23-tól kezdődő időszakot a „zöld” témához kapcsolták és rendezvényeket tartottak a nagyközönség bevonásával.

Célja, hogy felhívja a figyelmet a természeti értékek védelmére, az egyén szerepére a Föld jólétének megőrzése szempontjából, valamint a természettel összhangban folytatott életre.

#omiyageworldjapánwebáruház #japánünnepek #japánajándékok #japánédesség #japánkultúra #japánwebáruházMagyarország #japánblog

Forrás: https://weathernews.jp/s/topics/202004/280065/,

képek jogtiszta képek