004369911060985

A felnőtté válás napja itthon 18. szülinap, Japánban ez a nap a 20.szülinap.

seijin no hi felnőtté válás napja japán

A Seijin no hi az a nap, amikor Japán szerte a fiatalokat ünneplik, azokat, akik az előző év április 1.-e után a tárgy év március 31.-ig bezáróan töltik be a 20.élet évüket.

Megvan a hivatalos dátuma, minden január második hétfője, azaz 2022-ben Január 10.-e.

A fiatalok szebbnél szebb ruhákba öltöznek. Előszőr egy ceremoniális köszöntésen vesznek részt a helyi Önkormányzatnál, majd együtt ünnepelnek a barátokkal vagy a családdal.

japán felnőtté válás

Ennek az ünnepnek fontos része a seijin-shiki- 成人式, azaz a felnőtté válás ceremóniája.Ez a ceremónia mintegy ünnepélyes kinyilatkoztatása annak, hogy a fiatalnak számos új joga és felelőssége lett ezek után a társadalom felé. Az egész esemény egy ünnepélyes köszöntést követően egy baráti vagy családi buli.A lányok már korábban kiválasztják az öltözéküket, amely egy hosszú ujjú, furisode elnevezésű kimono fajta. Fodrászhoz mennek, hajukat kanzashival ékesítik. A fiúk vagy öltönyt vagy hakamát viselnek.

Egy igazán szép furisode használtan 25.000 yen-től indul felfelé (kb.75.000.- forint, de ez még egy olcsó ár), ezért gyakoribb, hogy azt kölcsön kérik egy rokontól vagy kikölcsönzik valahonnan. A hozzávalók szintén sokba kerülnek, kezdve a táskától, szőrme gallérig, kanzashiig stb.

Kipróbálnád?


Kertész Alexandra


Képek: wikimedi.commons,

https://www.bbc.com/news/in-pictures-51091877