004369911060985

A Miko a shinto szentély szolgálólánya, vagy más néven kiegészítő papnője. A középkori Japánban sámánoknak hitték őket,mivel általában szent rítusokat, rituálékat és szertartásokat vezettek és vezetnek a mai napig. Ismertek arról is, hogy szent táncokat adnak elő a templom számára.

miko, shinto szentely

Az a különlegesség ezekben a papnőkben, hogy fiatalon lépnek be a templomba, megszerzik a szertartásokhoz szükséges képzettséget és életük végéig szolgálják a templomot. Hajlamosak szüzek maradni, mivel úgy gondolják, hogy „házasságban élnek” azzal az istennel, szellemmel vagy kamival, amelyet szolgálnak. Mivel a régmúlt időkben a sintó papokról úgy gondolták, hogy istenek és szellemek inkarnációi, és bevett szokás volt, hogy Miko ezen a sintó papok egyikével névlegesen „házasodik”.

miko, shinto japan vallas

A Miko karaktere nagyon népszerű a modern popkultúrális termékekben, mint az anime, manga, és a videojáték. Kevesen tudják, de a ’90-es évek népszerű animéjének, a Sailor Moon-nak (nálunk Varázslatos Álmok címen futott az RTL Klub csatorna hétköznap délutáni matiné műsor csomagjában) egyik ismert karakterét, Rei-t (Sailor Mars/ Mars Tündér) – aki mind az anime, mind pedig a manga sorozatban civilben shinto papnőként dolgozik iskola mellett –  a mangaka Naoko Takeuchi saját életéből vett tapasztalatok segítségével tudta hitelesen ábrázolni. Takeuchi ugyanis mielőtt manga rajzoló lett, egyetemi évei alatt mikoként szolgált a Shiba Daijingu szentélynél. 

takeuchi mangaka
sailor mars

Írta: Ballagó Petra

Forrás: https://japantoday.com/category/features/lifestyle/feel-what-its-like-to-be-a-shinto-shrine-maiden-with-shrines-experience-package-for-foreigners

Kép forrása: 

https://animeotakuwardrobe.files.wordpress.com/2015/08/1e356-sailor-mars-rei-hino326.jpg?w=584

IMDb – Naoko Takeuchi