004369911060985

Hirosima prefektúra Hatsukaichi városában található az Itsukushima-szentély, Itsukushima szigetén. Ha Japánban jársz, ide el kell látogatnod!!!

miyajima itsukushima utazás japánban

Az 1996-ban a világörökség részévé nyilvánították. Itsukushima, amelyet általában  Mijajima (magyarul ejtsd Miyadzsima) néven is emlegetnek, egy ovális, körülbelül 30 kilométer kerületű sziget a Hirosimai-öbölben, a Seto-beltenger nyugati részén, a szárazföldtől 10 perces kompútra.

A sűrű erdővel és hegyvonulattal borított Miyajima, amelynek legmagasabb csúcsa az 535 méter magas Misen-hegy, ősidők óta a természetimádat tárgya.

miyajima itsukushima utazás japánban
Őzek között sétálgathatunk

Azt mondják, hogy az Itsukushima-szentélyt a sziget uralkodója, Saeki no Kuramoto 593-ban építtette a jelenlegi helyén. Körülbelül 600 évvel később, 1168-ban az akkoriban hatalmas hatalommal bíró Taira no Kiyomori (1118-1181) hadúr egy pompás szentélykomplexummá alakította át, amely a Heian-korszak (8. század vége és 12. század vége között) arisztokrata rezidenciáira jellemző építészeti stílust, a shindenzukurit alkalmazta. Ezt követően az Itsukushima-szentélyt többször átépítették, és új épületekkel egészítették ki, de a shindenzukuri stílus a mai napig megmaradt. Így az Itsukushima-szentély Japánban egyedülálló. A szentély központi épülete, a Gohonsha, valamint az összesen mintegy 260 méter hosszú keleti és nyugati folyosó egy nagyon szép épület együttest alkot, ahol különleges élmény végigsétálni.

miyajima itsukushima utazás japánban
Sake hordók a szentélyen

Leghíresebb része talán a tengerbe épített szentélyépületen kívül, amely apálykor, amikor a tengerfenék látható, maguk a szentélyt tartó alapokat is megnézhetjük. De ennél jóval látványosabb és nagyobb élmény besétálni az Otoriihoz. Dagálykor aztán a tenger szintje majdnem a szentélyépület padlójáig emelkedik, ami azt a látszatot kelti, hogy a szentély és a kapu a tengeren lebeg. Mivel a szentély épülete a tengerben található, a természeti katasztrófák, például a magas hullámok és a viharhullámok miatt jóval sebezhetőbb.

miyajima itsukushima utazás japánban
Apály idején besétálhatunk a Toriihoz

Az Otorii kaput, amely a Gohonshától mintegy 160 méterre található a tengerben, az elmúlt három évben restaurálták, így felújított állapotban lehet most megtekinteni. Az Otorii-kapu Japán egyik legnagyobb fából készült torii-kapuja, 16 méter magas és 24 méter széles. A jelenlegi torii-kaput 1875-ben építették újjá, és ez a kilencedik, amely a helyszínen áll.

miyajima itsukushima utazás japánban

Forrás: https://www.itsukushimajinja.jp/en/history.html

Képek: jogtiszta képek