004369911060985

A „Víz Atya” néven is ismert Mizuchi, olyan istenség vagy szellem (yokai), aki Japán-szerte a folyókban lakik. Sok sárkányhoz hasonlóan azonban általában nincs egyedi nevük ezeknek a sárkánykígyóknak, és nem egyértelmű a szakértők számára sem, hogy megjelenésük inkább hasonlít a kígyóéra, mint az indiai sárkányok, vagy hogy nagyobbak-e, mint a kínai sárkányok.

Számos történet szól a Mizuchiról, aki zaklatja, mérgezi és megöli az embereket.

Az egyik ilyen történet – mely a Nihon-Shoki ősi tekercsekben található – azt álltja, hogy a sárkányok, bármennyire is okosak és hatalmasak, nem tudják elsüllyeszteni a japán kalabátot (egyfajta tök). A legtöbb történet szerint a hősök sárkányokat hívnak próbatételre, azért, hogy az, megpróbálják elsüllyeszteni a tököket, hogy aztán kudarcot valljanak és megölhessék őket, vagy újabb emberi áldozatot tagadjanak meg tőlük, melyet a falu lakói mutattak be a tiszteletükre.

Az animék rajongói biztosan emlékeznek még a Chihiro szellemországban c. mesére, melyben a főhősnő legfőbb segítője egy ugyanilyen folyami sárkánykígyó, Haku. (Teljes nevén: Nigihayami Kohakunushi (ニギハヤミ コハクヌシ)

Ballagó Petra

Forrás: https://erynnlehtonenwriting.com

Kép forrása: DeviantArt

Rajzoló: Alvia Alcedo

error: Content is protected !!