004369911060985

Momijigari (紅葉狩り), így hívják az ősszel „virágzásba” boruló falevelek, elsősorban japán juhar fa leveleinek nézegetését.

A japán momiji (紅葉, vagy vörös levél) és a kari (狩り „vadászni“) szavak összetételéből ered. Az elnevezés arra utal, hogy ősszel, amikor a levelek színe elkezd változni, a japánok felkeresnek olyan helyeket, ahol ezt nagy számban meg lehet tekinteni. A japán juhar színe jellegzetesen a zöldtől a sötét bordóig pompázik, így ezek nagy mennyiségben impozáns látványt nyújtanak. 

Kiyomizudera, Kyoto (pixabay)

Ezt Hokkaidóban „kanpūkai (観楓会)”-nak nevezik. Ahogyan tavasszal a hanaminak, így ősszel a momijigarinak köszönhetően tombol a belföldi turizmus Japánban. Amellett, hogy meglátogatják a parkokat, templomokat, túrázni mennek, számos helyi specialitással és szuvenírrel készülnek a vállalkozók az élmény maradandó tételére. Kezdve a momiji formájú süteményektől, vagy a tempura momiji levelektől a cuki kis apróságokig. Ha véletlenül a „vénasszonyok nyara” idején alkalmad van ellátogatni Japánba, próbáld utadat úgy időzíteni, hogy egy kis momijigari is benne legyen a programban, mert tényleg feledhetetlen élmény.  Egy kis érdekesség: a Kabikuban és egy régebbi Nó színházi darabban és említik a momijigarit, Kanze Kojirótól. Ő a XV.sz egyik legjelentősebb noh színházi darab írója, akinek kb. 30 műve maradt fenn.