004369911060985

Az erjesztett szójabab, azaz nattou rendkívül megosztó étel. Nyálkás állaga, szokatlan íze és szaga miatt sokan nem kedvelik. Ez a rendkívül jó fehérjeforrás azonban sushi és levesek készítésekor is előkerülhet, de csak egyszerűen rizs mellé is fogyasztják. Japánban szinte minden üzletben kapható különböző szószokkal.

Számos legenda született arról, hogyan készült el először, de valójában arról lehetett szó, hogy szalmába csomagolva főzték meg a babot, amitől az erjedésnek indult.

A furcsa kinézetű nemzeti étel nagyon egészséges. Magas fehérjetartalma miatt kifejezetten fontos lett a buddhista szerzetesek körében, a húsfogyasztás tilalma miatt. JApán egyik nemzeti ételének is szokták tekinteni. Jelentése „nyers szójabab” amelyet egy baktérium faj, a bacillus natto segítségével erjesztik. A baktérium az erjesztési folyamat részeként megpuhítja a babot, majd egy nyálkás réteggel vonja be. Ezt a tuljadonságot megőrzi, ennek köszönhető az a nyúlós, ragacsos kinézet, amelyet a képek is vissza szoktak adni. Tele van mindenféle vitaminnal és jótékony hatása közismert. A japánok nagyon szeretik, gyakran párosítják más ételekkel is. Ilyen például a magura nattou, a nyars tonhal szashimi nattóval, rizzsel, daikonnal, vagy a fenti képen látható sakana natto, sült hallal, rizzsal és csírával.

Állítólag alkalmas diétára is, hiszen a vitaminban való gazdagásga segít abban, hogy a szervez a megfelelő tápanyagokhoz jusson, miközben diétázik. A bőrre gyakorolt jótékony hatása is ismert, ezért ha sok pattanással és miteszerrel küzdesz, akkor egy natto diétát érdemes kipróbálnod.

Japánban nagyon sok mindennek van nemzeti napja. A nattoé a Július 10.-e, mivel a japánul a 7. (nana)+ a 10 (tou) összeolvasva a natto-ra hasonlít.

Ti kóstoltátok már?