004369911060985

A netsuke (根付) egy letisztult formájú vagy naturalista ábrázolással készült faragott miniatűr képzőművészeti alkotás. Eredetileg ruhadísznek használták őket, melyek azt a funkciót töltötték be, hogy az emberek a személyes tárgyaikat (pl. Erszény) az övükhöz rögzítve magukkal tudják vinni bárhová.

netsuke japán művészet

A férfiak régebben az övükhöz rögzítették a kardmarkolatukat, ám később rájöttek, nem szükséges a markolaton lévő zsinórt, vagy akár az erszényt rákötni az övre, hiszen egy apró tárgyat rögzítve a zsinór végére, megakadályozza, hogy a gazdája elhagyja útközben őket, hiszen az apró tárgy úgyis fennakad az övön.

netsuke japán férfi üv

A netsuke tehát eredetileg használati tárgy volt. Mérete és súlya pontosan meghatározott kereten belül változhatott csak. A legtöbb 3-5 cm magas volt. Fontos volt, hogy kemény, jól faragható alapanyagból készüljenek, mint például az elefántcsont vagy a puszpángfa. A műalkotással szemben  létfontosságú követelmény volt, hogy sokáig bírja a mindennapi használatot, ne kopjon el egyhamar. Formáját illetően törekedni kell a körvonalak egyszerűségére, a kiálló, hegyes részek elkerülése. A japánok úgy tartják, a jó netsukében mindig van valami a kavicsok kézbe simuló formájából, melyet a Természet alakít az idők folyamán.

A faragványnak rendelkeznie kell egy nyílással, mely a zsinór végéhez tudják rögzíteni. Általában két, V alakban összefutó nyílást alakítottak ki rajta. A zsinórlyuk általában a netsuke hátulján helyezkedett el, hiszen a viselőjük arra törekedett, hogy a faragott figura minden oldalról jól látható legyen. A netsuke viselője személyes tárgyának tekintette a faragványt, hiszen a tárgy lehet kedves, szerencsehozó, mulatságos vagy éppen borzongató. De mindenképpen egy olyan használati tárgy, amivel dicsekedni lehetett.

A dohány XVI. század végi megjelenése a szigetországban nagyban elősegítette a netsuke mindennapi használatának népszerűségét. A netsuke készítés ekkor vált önálló művészetté. Neves mesterek vezetésével több kisebb-nagyobb műhelyek és iskolák alakultak. A legtöbb fennmaradt tökéletes faragású netsuke a XIX. század fordulójáról származik. Az 1854-es nagy edói földrengésben és tűzvészben rengeteg műalkotás megsemmisült. Az ezt követő időszakban már nem készültek olyan zseniális alkotások, mint korábban. A Meiji-restaurációt követően pedig az eltűnő szamurájosztály a netsuke végét is jelentette. Szerencsére az európaiak hamar felfedezték ezen apró tárgyak értékét és különlegességét, így hamarosan a japán mesterek már külföldi műgyűjtők megrendeléseit teljesíthették alkotásaikkal.

netsuke állat öv

Fajtái:

 • Katabori (figurális netsuke): ez a legismertebb típus. Kb. 4-5 cm-es. 
 • Manju-netsuke (rizssütemény alakú): Átmérője 4-5 cm, vastagsága 1,5 cm. Lehet egy vagy két részes. Az egyrészes tömör elefántcsontból készül, míg a kétrészes 2 pontosan egymásba illeszkedő részből áll.

a.)  ryusza-netsuke (áttört díszítésű)

b.) kagamibuta-netsuke (tükörfedő): Azok a kézművesek alkották főleg, akik a kardtartozékokat is készítették.

 • Maszk-netsuke: színházi maszkok (főleg noh és kyogen) kicsinyített másai. Leginkább a hannja (női démon), fiatal lány, Otofuku, (a pajzán jókedv shinto istennője, Uzume), tengu, kitsune, és az öregember (Sanbaso).
 • Pecsét formájú netsuke (Tojotomi Hideyoshi hadvezér balsikerű kínai és koreai hadjárataiból zsákmányolt faragványok, melyeket átalakítottak)
 • Ittobori-netsuke (dohányerszényt tartó netsuke): hagyományos szerepe mellett használták hamutartónak, illatszer tartónak vagy éppen írószerek tárolására.

Motívumok:

netsuke japán faragás művészet
 •  Szenninek (taoista szentek)
 •  Japán szerencse istenek (7 db)
 •  Gonosz szellemek távol tartására készült darabok
 •  Shinto mítoszok szereplői (pl. Amaterasu, Uzume)
 •  Japán legendák hősei (pl. Urashima taro, Kintaro)
 • Állatvilág (főleg oroszlán) azon belül is a „4 évszak állatai” (Kék vagy Zöld Sárkány – Kelet, Tavasz, Vörös Madár – avagy a Főnix, Dél, Nyár, Fehér Tigris – Nyugat, Ősz és végül Teknős a kígyóval – vagyis a Genbu, Észak, Tél)
 • Kelet-Ázsiai állatöv jegyei (Kínai horoszkóp 12 jegye)
 • Gyermekfigurák (valójában termékenység szimbólumok)
 • Mindennapi élet figurái (pl. Halász, vadász, vízhordó, mutatványos, stb)
 •  
 •  

Ballagó Petra

Források:

Cseh Éva: Netsuke a japán miniatűr faragványok (2006) 

https://www.christies.com/features/Netsuke-Collecting-Guide-5-Things-to-Know-7963-1.aspx

https://www.lempertz.com/en/academy/detail/netsuke.html

Képek:

https://web-japan.org/kidsweb/cool/14-03-31/index.html

https://www.netsuke.com/imgs/top-netsuke04.jpg

https://en.public-welfare.com/3922701-what-is-netsuke-history-types-of-figures-and-their-meaning