004369911060985

Japán legdélibb része Okinawa az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb figyelmet kapott a kivételesen magas életkort megélt emberek miatt. Az itt élők kultúrája egyetlen szóval határozható meg: Chanpurū.

chanpuru okinawa étel japán gasztronümia

A szó tényleges jelentése: „összekeverni”-t jelent. Ez arra a tényre utal, hogy Okinawa számos különálló kulturális elemet (okinawai, kínai, szárazföldi japán, délkelet-ázsiai és észak-amerikai) összekevert, s ezek összessége alkotja a ma is létező lenyűgözően sokszínű kultúrát. Ezért a chanpurū Okinawa lényegének is tekinthető. 

A  Chanpurū szót azonban az itt élők az egyik legismertebb főételre is használják. Ennek a wok serpenyőben készült fogásnak az alapja lehet például a tofu, amit valamilyen zöldséggel, hússal vagy halal kombinálnak. Az ételt általában fő összetevőjéről nevezik el, bár több különböző elemet tartalmazhat. Ilyen hozzávaló lehet a vékonyra szeletelt sertéshús, a tojás, a moyashi (babcsíra) vagy éppen a gōyā (keserű dinnye). 

chanpuru japán étel különlegességek és gasztronómia

Gōyā chanpurū

Gōyā chanpurū
Ez az egyik legelterjedtebb chanpurū fajta. A „keserű dinnye” a nyári szezonban a zöld bőrű és keserű ízű. Számos étteremben szolgálják fel. A  Gōyā chanpurū tartalmaz gōyāt, tofut, sertéshúst, tojást, sót és szójaszószt. Gōyā egzotikus ízt kölcsönöz a chanpurūnak és nagyon egészséges a fogyasztása.

Fu chanpurū
A sült zöldségek fu-val (búzasikér) keverik össze, ami nagyon egészséges, növényi fehérjében gazdag étel. A fu-t gyakran használják más ázsiai ételekben is. A Fu chanpurū Okinawa másik fő jellegzetes étele. Megtalálható a tradicionális okinawai ételeket kínáló éttermekben és a helyi élelmiszerboltokban is.

Tofu chanpurū

Ennek a  chanpurūnak az íze hasonlít a Gōyā chanpurū ízéhez. Nincs sok különbség a kettő között, bár ebben az esetben a tofu a fő összetevő. Sóval és szójaszósszal ízesítik.

Papaya chanpurū
Az általunk leginkább gyümölcsként ismert papayát gyakran zöldségként használják az ázsiai országokban. A papayát vékony csíkokra vágják, megsütik és összekeverik sárgarépával és más zöldségekkel, valamint tonhallal vagy sertéshússal. Ezután sóval és szójaszósszal ízesítjük. A feldarabolt burgonyára emlékeztető papaya szintén jót tesz az egészségnek.

chanpuru tofu japán gasztronomia okinawa

Tofu chanpurū

Ahogy az emberek különböző gondolkodásmóddal bírnak, minden embernek megvan a maga speciális chanpurū receptje.  

Nektek melyik a kedvencetek? Melyiket próbálnátok ki? 

Írta: Ballagó Petra

Forrás: https://www.oki-islandguide.com/cuisine/typical-okinawan-dishes 

Képek: 

https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/es/radio/cooking/20130726.html

https://www.okinawanderer.com/

+ jogtiszta kép 

Von jetalone aus Shintomi, Tokyo – Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1917340