004369911060985

A chiyogami, vagy más néven yuzen washi papír az origamiban gyakran használt díszes papírfajta. Művészek készítik rá a különböző dizájn elemeket, melyeknek stílusát eredetileg a kimonó díszítése ihlette.

Ez a fajta papír annyira erős, hogy textilekhez is nyugodtan használható, akár varrni is lehet.
A yuzen alapja a kozo papír, mely fakéregből készül. Erre az alapra kerülnek rá rétegenként kézzel festve a formák és színek. Mielőtt egy következő réteg rákerülne, meg kell várni, hogy a festék teljesen megszáradjon. A legvégén egy arany vagy ezüst színű borítás kerül a papírra, csillogóvá és fényessé téve a yuzent.

A minták közül a leggyakoribbak a virágminták vagy virágszirmok, illetve az állatok. A darumadár a hosszú életet és a jó szerencsét, a koi ponty a hitet, a pillangó pedig az élők és elhunytak lelkét szimbolizálja, melyek a yuzen papíron is fontos szerepet töltenek be.

A yuzen papírt eredetileg papírmasé figurákhoz, illetve dobozok dekorálására használták, de ma már széles körben alkalmazzák, legyen az kollázs, könyvkötészet, otthoni dekoráció, ékszerkészítés vagy természetesen az origami.

Szeretnéd kipróbálni? Szerezd be az Omiyage world japán webáruházban, nagy origami és yuzen papír választékuk van!

yuzen papír orogami chiyogami papír

Forrás:

https://www.mulberrypaperandmore.com/c-194-chiyogami-yuzen-paper.aspx

error: Content is protected !!