004369911060985
shirakawa go japán építészet japán ház

Gondoltad volna, hogy Japánban is vannak sátortetős paraszt házak?

Ott ezt gasshō-zukurinak hívják (合掌 造 り) és ez a fajta építészetnek nagy múltja a Japán Alpok egyes térségeiben.

A leghíresebb ilyen térség, amelyről már biztos hallottál, az Shirakawago 白川村, Gifu prefektúrában. Amikor ott jártam, Naganóból autóztunk át a Japán Alpok hegyi útjain, hogy megnézzük ezt a kis ékszerdobozt. Már maga az út is látványos volt, mindenütt erdők, egy hatalmas vízgyűjtő gát és a természet, bármerre is néztünk. Mindezt kora tavasszal, amikor nem nyüzsögnek az utak a turistáktól, és még havas a táj, de már megfigyelhető az éledező természet.

Ezen a térségen mindig nagy havazások vannak, olyan havazások, amelyek egész télen meg is maradnak és van, hogy elzárják a térséget a külvilágtól.

Napjainkban ez már nem olyan nagy kihívás, de 50-60 évvel ezelőtt teljesen más képet festett, akkoriban az itt lakók teljesen a természetnek voltak kitéve. Éppen ezért ebben a térségben zárt, összetartó közösségek sajátos kultúrával alakultak ki. Idegenvezetőnk mesélte, hogy egy ház építésénél, felújításánál az egész falu összefog.

Láthatunk akár 3 szintes házakat is, ahol több generáció osztozott egy fedél alatt.  Azt is elmesélte, hogy a házak faszerkezetét kötelekkel tartják össze és egy speciális kötési technikát alkalmaznak, amely akár a földregéseknek is képes ellen állni. Nem véletlen az sem, hogy a házakat a nálunk is ismert sátorttetős kialakítással építették, hiszen ezek képesek megtartani és elbírni a hó tömegét.

A házak többnyire fából épültek, tetejüket nádhoz hasonló növények fedik, amelyeket a környéken szednek. Annak érdekében, hogy a rágcsálók ne tegyék tönkre  a szerkezetet, ki szokták belülről füstölni a belsejét, hogy a kár okozók elpusztuljanak. A házak még napjainkban is a hagyományos módon épülnek, illetve folyamatosan karban tartják a meglévőket, ezért nem is meglepő, hogy van közöttük 200+ éves is.

Ebben a térségben több ilyen kicsi falu van, a leghíresebbek Ogimachi (荻町), Ainokura (相倉), Suganuma (菅沼).

Az Nhk készített egy rövid összefoglalót a helyről angol nyelven, 15 perces és érdemes megnézni: https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/ondemand/video/2079012/?cid=wohk-gg-jp_dsa_site_en